Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personeline, tahmin ve erken uyarı sistemleri hakkında hizmet içi eğitim düzenlendi.
Çan İlçesinde meyveciliğin gelişmekte olduğu Etili beldesinde meyve hastalık ve zararlılarıyla mücadelede ilaçlama tarihlerini daha sağlıklı olarak tespit edebilmek amacıyla, İl Özel İdaresi katkılarıyla kurulan Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu hizmete başladı. Uygulamaya konulan proje kapsamında, Çan ilçesi Etili beldesinde kurulan istasyonla ilgili olarak Çan İlçe Müdürlüğünde teknik personel ve Targel personeline İl Müdürlüğü konu uzmanları tarafından hizmet içi eğitim düzenlendi.
Sistemin çalışması hakkında bilgi veren uzmanlar, "Tahmin ve erken uyarı istasyonları vasıtasıyla meyve hastalık ve zararlılarına karşı ilaçların, zamanında ve ilaçlama eşikleri dikkate alınarak kontrollü bir şekilde uygulanması sağlanmakta, yapılan ilaçlama sayısı @-50 oranında azaltılmaktadır. Erken Uyarı sisteminde en önemli koşul doğru ve zamanında meteorolojik veri alabilmektir. Bu çalışmalarda meteorolojik veriler, fenolojik gözlem, zararlı etmenlerinin biyolojisi, hastalık takibi ile Isı-gün derece toplamları vb. gibi birçok verinin değerlendirilmesi neticesinde bitki hastalık ve zararlılarının oluşumu önceden tahmin edilip, zamanında ve doğru ilaçlama takvimlerinin oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu sayede gereksiz ve lüzumundan fazla zirai ilaç kullanımı önlenerek ekonomik katkı sağlanmakta, ürünlerde kalıntı tolerans sınırına çekilerek iç piyasa ve ihracat için güvenli ürün alma imkanına kavuşulmakta ve hem de zirai ilaçların toprak, su ve doğal çevre üzerine olan olumsuz etkileri en aza indirgenmektedir" dediler.
(GŞ-GD

14.01.2013 10:49:06 TSI

Editör: Wan Haber