Meteoroloji Müdürlüğü, Çanakkale ve çevresinde hafta boyunca lodosun etkili olacağını açıkladı. Halk Sağlığı Müdürlüğü de vatandaşları karbon monoksit zehirlenmeleri konusunda uyardı.
Çanakkale'de lodosun hafta boyunca etkisini sürdürmesi bekleniyor. Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, lodosla birlikte gelen karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlendiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme sebep olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmamasından meydana gelir. Kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbon monoksit kaynaklanan zehirlenmeye karşı topluma yönelik önlemler alınması büyük önem taşımaktadır" denildi.
Sadece sobaların değil, şofbenlerinde zehirlenmelere yol açabileceğinin de hatırlatıldığı açıklamada, "Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı" denildi.
(GD-MŞ)

11.02.2013 11:25:12 TSI

Editör: Wan Haber