Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, afet bölgesini gezen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Nuri Şeyda Sorman, selin verimli topraklarda erozyona sebep olduğunu, gelecek yıl verimin düşebileceğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Nuri Şeyda Sorman, Bayramiç'te afet bölgesini gezerek, zarar gören üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Sorman, üreticinin mutlaka sigorta yaptırması gerektiğini, devletin ise dere ve çay yataklarını ıslah etmesi gerektiğini dile getirdi. Bayramiç'in Yiğitler bölgesini gezen ve burada basın açıklaması yapan Sorman, dünyanın çok hoyratça kullanılarak doğal dengenin çok hızlı bir şekilde bozulduğunu, bunun afetlere davetiye çıkardığını anlattı.
Sorman, "Bölgeyi gezdik. Görülüyor ki, nehir yataklarının mutlaka ıslah edilmesi gerekiyor. Ayrıca sigorta sistemini üreticinin benimsemesi ve ürününü sigortalatması lazım. Bu bölgede zarara uğrayan çiftçilerin tarım il ve ilçe müdürlüklerine mutlaka tespitlerini yaptırması gerekiyor. Bu tespit raporlarının tamamlanmasının ardından genel başkanımız, hükümete ve başbakana durumu arz edecektir. Bu bölgenin afet bölgesine alınmasını sağlamaya çalışacağız. Sizlerin de borçlarınızın faizsiz olarak ertelenmesini talep edeceğiz. Nehir yataklarını ıslah etmediğimiz sürece aliviyonlu topraklarımızda denize akmakta, bu topraklarda gelecek yıllara verim düşüklüğü yaşanacaktır" dedi.
Heyet daha sonra Bayramiç Ziraat Odası binasında köy muhtarları, cevre ilçelerin oda başkanları ve kooperatif başkanları ile toplantı yaptı. Kaymakam Osman Yenidoğan'ı ziyaret eden heyet ilçeden ayrıldı.
(SS-GD-MŞ)

06.12.2012 17:30:41 TSI

Editör: Wan Haber