Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Merkez İmam Hatip Anadolu Lisesi’nin konferans salonunda düzenlenen Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı etkinlikleri kapsamında yapılan “Çanakkale - Bir Hilal Uğruna” programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, kurum amirleri ve birçok vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.
Daha sonra konuşan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç; Çanakkale'de bir milyon insanın savaştığını belirterek, "Metrekareye 6 bin mermi düşmüş ve bir alay asker üç dakika içerisinde Hakk’a yürümüştü. 500 binin üzerinde kayıp vardı. Savaşa katılan her iki kişiden biri yaşamını yitirmişti. Bir hilal uğruna 250 bin canımız şehadet şerbetini içmiştir" diye konuştu.

Çanakkale zaferinin önemini anlatan bir konuşma yapan Vali İbrahim Taşyapan ise, zaferin herkesçe bilinmesi gereken önemli hadiselerden biri olduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy'un ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirinin ezbere bilinmesi gerektiğini kaydeden Vali Taşyapan, "Mehmet Akif Ersoy'un ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirini yüreğimize doya doya, içime sindire sindire okur ve ezberlersek, Çanakkale’nin ruhundan, ilhamından yüreğimize damlalar damlayacaktır. Bizim askerimiz, kültürümüz, tarihimiz fert olarak savaşılmaz, fert olarak bu mücadele verilmez, bir inanç ve ideal uğruna savaş verilir. Bu ideal de Allah'ın askeri olmak, dinini yaymak ve Allah uğrunda savaşmaktır. Onun için bu tür anmalar ve programlar Çanakkale'yi anmak ve aynı zamanda anlamaktır. Anlamak için çalışmalı, Çanakkale'de neler olduğunu bilmeliyiz. Bu ruhun bugün ki hayatımıza ne kadar yansıdığını düşünmeliyiz. Bu nedenle bu tür programlara gençlerimizi ve çocuklarımızı da getirerek onların yüreklerinde kıpırdayan duyguları canlandırmalıyız. Onlara bir zihniyet aşılamalıyız. O zihniyeti bu tür programlar güçlendirecektir" şeklinde konuştu.

Program, sinevizyon gösterisi, şiir dinletisi ve Kars Sarıkamış’ta şehit olan 120 Vanlı Kahraman Çocuk ve Çanakkale konulu tiyatro oyunu ve ardından Çanakkale türküleri dinletisiyle devam etti.

İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın Çanakkale şehitleri için yaptığı duaların ardından, Çanakkale konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere Van Valisi İbrahim Taşyapan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç tarafından ödüllerin verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekimi ile sona erdi.

Editör: Wan Haber