Çanakkale'de etkili olan sağanak yağışın ardından, Çanakkale-İzmir karayolu Erenköy beldesi yakınlarında duble yolun istinat duvarları yıkıldı.
Bölgede inceleme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale Boğazı civarının killi bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Bu alanlarda heyelan olması çok doğal. Özellikle yağmurla toprak suya doyuyor. Toprağın suya doyup kayganlaşmasının ardından da bölgede depremler oldu. Bu depremler de heyelanları tetikledi" dedi.
Prof. Dr. Perinçek, killi yapının yanı sıra yamaç eğiminin de fazla olmasıyla toprak kaymalarının meydana geldiğini ifade ederek, "Bu bölgelerde heyelanları önlemek için istinat duvarlarının daha derin yapılması lazım. Heyelanın meydana geldiği topuk kısmına daha çok ağırlık konulması gerekiyor. Ağırlığı artırırsak kaymayı engelleyebiliriz. İstinat duvarı heyelan bölgesinde temelinin çok fazla derine gitmemesi nedeniyle yıkılmış. Killi bölgeye daha ağır yük bindirecek duvar yapacaksınız. Kumlu bölgeye ise daha topuksuz yapabilirsiniz. Toprak kayması başlı başına jeolojik bir olay" diye konuştu.
Ege Denizi'nde meydana gelen depremin de toprak kaymasını hızlandırmış olabileceğini belirten Perinçek, "Bu heyelanın birkaç sebebi var. Bunlardan birisi yamaçtaki kaya cinsi. Killi kaya olduğu için yağmurlarla birlikte su aldığında şişiyor ve kaymayı oluşturuyor. İkinci sebep, duble yol yapılırken yamaç eğiminin artırılması. Bir başka faktör ise deprem. Depremler de bu heyelanı tetikledi. Kısaca bu olayın meydana gelmesinde birinci unsur killi kaya, ikincisi yağmur, üçüncüsü de depremdir" ifadelerini kullandı.
(CA-GD-MŞ-GS-Y)

17.01.2013 18:04:03 TSI

Editör: Wan Haber