Çanakkale'de 2 gündür etkili olan yağışın ardından denize dökülen çamurlu sular Boğaz'ın rengini değiştirdi.
Özellikle yüksek kesimlerden gelen çamurlu sular, şehrin içinden geçen Sarıçay'dan Çanakkale Boğazı'na aktı. Sarıçay ağzından başlayarak boğazın orta kesimi çamur rengine büründü. İki farklı renkteki boğaz, ilginç bir görüntü oluşturdu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Türkoğlu, aşırı yağışların ardından yaşanan bu olayın normal olduğunu söyledi.
Türkoğlu, "Son günlerde yüksek hızdaki lodosun etkisiyle yağışlar meydana geldi. Sarıçay, Çanakkale Boğazı'na boşalan önemli nehirlerden bir tanesi. Bu nehirlerin etrafında çeşitli yerleşim alanları ve tarım arazileri mevcut ama bununla birlikte Atikhisar Barajı da var. Arazilerden ve nehir etrafındaki yerleşim alanlarından kaynaklanan çamurlu sular, arazilerden gelen erozyon sonucu nehre akan toprak Boğaz'a karıştı. Balıkçılığı etkilemesi söz konusu. Çanakkale Boğazı'nda 2 yönlü bir akıntı sistemi var. Yüzeyden akan Ege Denizi'ne doğru, Sarıçay'dan gelen de Ege Denizi'ne doğru akıyor. Bilhassa pelajik balıklar açısından çok olumsuz bir şey olduğunu söyleyebilirim. Bu kirlilik kalıcı olsaydı uzun vadede bunu söylemek kolay olurdu ancak hızlı akıntının2 natın üzerineolduğu bir bölgede uzun vadede kalıcı bir etkinin olabileceğini söylemek zor" ifadelerini kullandı.
(GD-MŞ-GS-Y)

08.02.2013 13:37:16 TSI

Editör: Wan Haber