Soma'daki maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan tutuklandı.

Savcılar ölüm madeninin geriye dönük bilgisayar ve ölçüm kayıtlarına el koydu. Belgelerde gaz çıkışının yüksek olduğu görüldü. Buna rağmen şirketin CEO’su Can Gürkan başta olmak üzere diğer yetkililer ortak ifade verdi. İhmalimiz yok. Fazla gaz çıkışı yalan. 

SOMA’DA 301 maden işçisine mezar olan faciayla ilgili soruşturma genişliyor. Önceki gün düğmeye basan savcılık aralarında yöneticilerin de bulunduğu 36 kişi hakkında işlem başlattı. Mahkemeye sevk edilen 8 kişi tutuklandı. Tutuklanan isimler şöyle: Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik mühendisler Yalçın Erdoğan, Erhan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik. 

BENZER İFADE ‘İHMALİMİZ YOK’  

Soruşturma kapsamında savcılara ifade veren şüphelilerin neredeyse hepsinin aynı ifadeyi verdiği öğrenildi. Şüphelilerin, “Hiçbir ihmal yok. Tüm güvenlik önlemlerini aldık. Olay münferit bir kaza. Böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyoruz. Suçumuz yok” şeklinde ifadeler verdiği belirtildi. Savcıların deliller ve bilirkişi raporları doğrultusunda ihmali olan görevliler ve madende denetleme yapan yetkililerin de önümüzdeki günlerde ifadesine başvurabileceği öğrenildi. Savcılık sorgusunun ardından tutuklanan İşletme Müdürü Akın Çelik, avukatı aracılığıyla verdiği ifadesinde psikolojisinin çok bozuk olduğunu belirterek, “Yangın öncesi gaz artışında herhangi bir olumsuzluk yoktu. Ben hem yangın öncesi hem de sonrası üzerime düşen her türlü görevi yaptım. Madendeki güvenlik önlemleri tüm mevzuata göre yerine getirildi. Yangın tanımlanamayan ani gelişen bir olaydan ibarettir. Benim yangınla ve ölümlerle ilgili bir kusurum yok” dedi. 

GEREKEN TÜM ÖNLEMLER ALINDI 

Tutuklanan şüphelilerden Mühendis Yalçın Erdoğan ifadesinde ihmalin söz konusu olmadığını belirterek, “Biz talimatlar doğrultusunda tüm önlemleri aldık. Yangın öncesi maden ocağında yaptığımız gaz ölçümlerinde anormal bir durum yoktu. Suçlamaları kabul etmiyorum. İhmalim yoktur” dedi.  Diğer şüpheli Tekniker Ertan Ersoy ise “Ocakta gaz ölçümlerinde anormallik olduğundan bilgim yok. Görevim arasında gaz ölçümü yok. İhmal iddialarını kabul etmiyorum. Tüm önlemler alındı” dedi. 
 
KARBONMONOKSİT YÜKSELİYORDU 

Faciayı soruşturan 5 kişilik savcı ekibi madendeki tüm ölçüm cihazlarının geriye dönük kayıtlarına el koydu. İlk tespite göre ölçüm kayıtlarında facianın yaşandığı gün ve iki gün önce gaz sensorlarının uyarı vermesine rağmen önlem alınmadığı rapor edildi. Soruşturmaya ve gözaltı kararlarına bu kayıtların dayanak olduğu öğrenildi. İki gün önceki ölçümlerde karbonmonoksit seviyesinin insan hayatını etkileyecek düzeyde yükseldiği görüldü. Gaz ölçüm cihazlarındaki verilere göre facianın adeta geliyorum dediği belirlendi. Savcılar tüm şüphelilere “Yoğun gaz ölçümüne rağmen neden önlem alınmadı, işçiler tahliye edilmedi" diye sordu.  

CEO VE GENEL MÜDÜR TUTUKLANDI

Gözaltına alınan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan tutuklandı. Gürkan'ın yönetim kurulu başkanı olduğunu ancak şirket işlerinde bir sorumluluğunun bulunmadığını ileri sürerek tüm yetkinin Genel Müdür Ramazan Doğru'da olduğunu söylemesi üzerine Savcı, Can Gürkan için denetimli serbestlik istedi. 

Editör: Wan Haber