Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Büyüktepe köyünde 6. Geleneksel Deve Güreşleri şenlikleri yapıldı. Köye hizmet için yapılan güreşlerde zaman zaman boyunları kilitlenen develeri urgancılar güçlükle ayırabildi.
Büyüktepe köyünde bu yıl altıncısı gerçekleştirilen geleneksel deve güreşleri, havanın yağışlı olması sebebiyle fazla ilgi görmedi. Güreşlerde Şarköy'den Hidayet Kızıklı'nın 'Nuh Daylak' isimli devesiyle, Çan'dan Hikmet Deveci'nin 'Esin' isimli develerinin güreşinde, develer birbirlerine kilitlendi. Develer, ayırıcılar tarafından ayrılırken, Nuh Daylak isimli deve sağ arka ayağından sakatlandı. Yaklaşık 2 bin kişinin izlediği güreşlerin köyün eksiklerinin tamamlanması için yapıldığını belirten muhtar Cahit Gökalp, "Güreşlere Ege ve Marmara Bölgesi'nden 30 çift tanınmış deve katıldı. Havanın yağışlı olması sebebiyle bazı develerimiz gelmedi. Bu yıl 30 çift deve ile güreşimizi gerçekleştirdik" dedi.
Urgancılar, güreş sırasında zaman zaman boyunları kilitlenen develeri birbirinden güçlükle ayırabildi. Saatler süren deve güreşlerini izlemeye gelen vatandaşlar ise, bir yandan güreşleri takip ederken bir yandan da deve sucuklarını yiyip davul zurna eşliğinde eğlendi.
(GŞ-GD-MA)

09.12.2012 17:12:22 TSI

Editör: Wan Haber