Manisa merkezde bulunan tarihi Yeni Han'da cam işçiliği yapan Osman Öztürk, mesleğinden kendisine rakip istediğini, bu sayede daha da kaliteli işler yapabileceğini söyledi.
Kardeşi Meliha Öztürk Karakulah ile birlikte Rengi Ahenk Sıcak Cam Atölyesi'nde cam füzyon işçiliği yapan 32 yaşındaki Orhan Öztürk, mesleğe henüz 6 ay önce başladı. Camlara ilgisinden dolayı böyle bir mesleği seçtiğini ifade eden Öztürk, "Düz pencere camlarına şekerlikler, kül tabakları, hediyelik eşyalar üretiyoruz. Şeffaf ve renkli camın soğukken istenilen formda kesildikten sonra, belirlenmiş şekle göre yerleştirilip, cam için özel olan fırınlarda 800-850 derecede pişiriyoruz. Fırında kalıbın verdiği şekli alıyor. Fırından çıkarıldıktan sonra 2-3 saat soğuması için bekleniyor. Camlar bal kıvamına geldikten sonra istediği şekli verebiliyorsunuz. Cam füzyonun bir tanesi yaklaşık 2-3 saatte meydana geliyor" dedi.
Cam füzyona her şekli verilebildiğini kaydeden Öztürk, "Camlara Manisa'nın tanıtıcı ürünlerini, hayvan figürlerini işliyoruz. İsimler yazdırabiliyoruz. Kısaca türlü objeleri yapmaya çalışıyoruz. Füzyon tekniği tamamen el işidir. Bu yüzden objelerden biri diğerine benzer, ama asla aynı olmaz" diye konuştu.
Meslekte tek olmanın bir avantajı olmadığını sözlerine ekleyen Öztürk, "Kendime rakip, bu meslekte bir cam ustası daha istiyorum. Çünkü böyle mesleklerde rekabet kaliteyi arttıracaktır" dedi.
(AY-YB-OK-Y)

15.12.2012 18:38:29 TSI

Editör: Wan Haber