Geçen yıl Ekim ayının sonunda Muğla Saburhane semti tarihi Şaraphanede açılan 'Bir Usta Bun Usta' projesinin ilk ayağı tamamlandı. Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından düzenlediği cam üfleme kursunu katılan kursiyerler sertifikalarını aldı. Sertifika törenine Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, İş-Kur Müdürü İlyas Sarıyerli, Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan katıldı.
Törende konuşan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, "Bakanlığımız iş birliğinde düzenlenen 'Bir Usta Bin Usta' projesi, yerel değerler, geleneksel el sanatları ve unutulmaya yüz tutmuş olan el sanatlarının yaşatılması ve ustaların yetiştirilerek yarına bulunan mesleklerin çoğaltılması amacıyla yapılmış olan bir projedir. Bu çerçevede proje sadece 5 ilde uygulanacaktı. O illerden biri Muğla oldu. Biz de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Yörük Obaları Derneğimiz ile birlikte bu projeyi organize ettik" dedi.
Cam üfleme kursunun Muğla için çok önemli olduğunu söyleyen Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, "Çünkü Muğla'da çok kabiliyetli, fakat ben ne yapabilirim nasıl bir emek sarf ederek emeğimi belirli bir ürüne ve bu ürünü nasıl ekonomik girdiye dönüştürebilirim düşüncesi Muğlalı hanımlarımızda var. Yaptığımız diğer kurslarda da söylediğimiz hep şu, bunları sandığa atmayın. Pazara çıkaralım ve aileye ekonomik girdi sağlayacak bir hale getirelim" dedi.
Cam Üfleme Hocası Rasuh Cömert ise, "Muğla, cam ile ilgili çalışmaların yapılması gereken bir bölge. Bölgede camın hammaddesi mevcut. Camın hammaddesi Muğla'dan çıkar ve yurt dışına gider, yurt dışında işlenir ve Türkiye'ye işlenmiş vaziyette gelir" dedi.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, "Muğla'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İş Kur Müdürlüğü, Belediyemiz ve Halk Eğitim Merkezi ve Dernek olarak herkes bunun bir ucundan tuttu. Kursumuz bugün bitti. Biz ikinci etabı da düşünüyoruz. Hocamızın dediği gibi camın ham maddesi Muğla'da. Neden burada üretilmesin diye düşünüyor ve ikinci etapta nasıl bir yol izlemeliyiz diye düşünüyoruz. Israrlıyız. İnşallah bunun arkasını devamını getiririz" dedi.
Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İlyas Sarıyerli, Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ve Cam Üfleme Hocası Rasuh Cömert tarafından verildi.
(BT-İK)

01.02.2013 16:46:31 TSI

Editör: Wan Haber