Türk-İş Sakarya Temsilciliği tarafından Çalışma Hayatında Yeni Kanunlar bilgilendirme toplantısı Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal İş Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavrak'ın katılımıyla Demiryol-İş Sendikası Eğitim Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kavlak, sözlerine Zonguldak'ta gerçekleşen maden patlamasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine baş sağlığı dileyerek başladı. Kavlak, çok uluslu şirketlerin kendilerine göre bir dünya düzeni kurmak istediğini belirterek şöyle konuştu: "Bugün, tüm dünyaya yayılan taşeron işçiliği çok uluslu şirketlerin, çalışma hayatına akıttığı zehirden başka bir şey değildir. Taşeronlaştırma bulaşıcı bir hastalık gibi tüm dünyaya yayılıyor. Uzun süreli istihdamın maliyetinden sıyrılmak isteyen şirketler, taşeron sistemini yaygınlaştırmak istiyor. Bu lobinin içinde özel istihdam büroları var. Şimdi de, Ulusal İstihdam Stratejisiyle bu bürolara işçi kiralama yetkisi verilmek isteniyor." Toyota fabrikasında çalışan işçilerin yıllardır sendikasız çalıştırıldığına dikkat çeken Kavlak, gazetecilerin yıpranma hakkının yeniden verilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek; "Gerçekleştirilen bu iş çok olumlu bir şey. Yıpranma payı bir hak ve bunun gazetecilerin elinden alınması kabul edilemez" dedi.
Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay da, 2008 yılında gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkının yeniden verilmesinin olumlu bir iş olduğunu söyledi. Atalay, Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında gerçekleşen kazayla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu o bölgede çalışanların, madencinin kaderi olmamalı. Ama maalesef özellikle sendikanın olmadığı, örgütsüz toplumun olduğu yerde iş kazaları oluyor. Türkiye'nin yüzde 91'inde iş kazalarının olduğu yerde sendika yok. İnşallah son olur bu. Bu işin arkasını iyi takip etmek lazım. Burada büyük bir ihmal kanaatı var o bölgedeki insanlarda ve sendikalarda"
Konuşmaların ardından Türk-İş uzmanları tarafından çevre illerden gelen işçilere "Çalışma Hayatında Yeni Kanunlar" konusunda bilgi verildi.
(RKO-HO-Y)

11.01.2013 17:39:54 TSI

Editör: Wan Haber