Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu işbirliği sayesinde artık kayıt dışı kalmak çok daha zor, sonuçları da oldukça ağır" dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan 'veri paylaşım protokolü' imza töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin kayıt dışıyla mücadeleye çok büyük önem verdiğine dikkat çekerek bu alandaki ikinci eylem planının uygulama sürecinin devam ettiğini kaydetti.
Kayıt dışıyla mücadeleyi terörle mücadele kadar önemsediklerini söyleyen Bakan Şimşek,imzalan protokolün kayıt dışılıkla mücadelede iki bakanlığın işbirliğini artıracağını ifade ederek "İki bakanlığın yerine getirdiği çok önemli fonksiyonlar var. Bunları birleştirdiğimiz zaman kayıt dışılıkla mücadelede elimiz güçlenecek. Mükellef bilgileri, bildirimlerinin SGK tarafından çapraz denetim için kullanılmasından tutun birçok boyutu var. Tabi tahsilatların artırılması noktasında da bizim işbirliğimiz söz konusu olacak. İş ve işlemlerin kolaylaştırılması ki en önemli hedeflerimizden bir tanesi bu. İşbirliğimiz sayesinde mükellefler hayatı daha da kolaylaşacak. Örneğin, mahsuplaşmayı kolaylaştıracağız. Ortak veri tabanının kullanılmasıyla, denetimlerin ortak yapılmasıyla birlikte çok daha büyük başarı sağlayacağız. İki bakanlığın imkanları düşünüldüğünde neredeyse 20 bin civarında bir denetim personelimiz olacak. Yükümlüklerini hakkıyla yerine getiren bütün mükelleflerimizden Allah razı olsun. Kendilerine teşekkür ediyorum ama hala 75 milyonun hakkı olan vergiyi ödemekten imtina eden mükellefleri de uyarıyoruz. Bu işbirliği sayesinde artık kayıt dışı kalmak çok daha zor, sonuçları da oldukça ağır. 75 milyonun hakkını, hukukunu korumak zorundayız. Bunun için de ne gerekiyorsa yapacağız. Bilgi işlem altyapısının gelişmesi, denetim kapasitesinin gelişmesi idarenin elini güçlendiriyor. Kayıt dışı kalmanın hem ahlaki hem de hukuki olarak çok ağır sonuçları var. Yükümlülüklerini hakkıyla yerine getirenlere teşekkür etmek istiyorum ama bundan imtina edenleri de tekrar uyarmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Çocuk teşviki konusundaki bir soru üzerine Bakan Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda çalışılması için kendilerine bir talimatı olduğunu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında ilgili bakanların bir araya gelerek çalışacaklarını kaydetti.
Maliye Bakanı Şimşek, cari açıktaki gerileme ilgili bir soru üzerine ise, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin cari açığını çok ciddi bir oranda aşağı çekmesinin, önemli bir kırılganlık kaynağı olmaktan çıkma noktasına gelmesinin Türkiye için büyük bir başarı olduğunu kaydetti.
Bakan Şimşek, ithalatın kontrol altına alınması noktasında sıkı maliye ve para politikalarının, diğer bazı makro tedbirlerin çok etkili olduğuna dikkat çekerek geçen seneki rakamlara bakıldığında enerji hariç Türkiye'nin 11 milyar doların üzerinde cari fazla verdiğinin görüleceğini ifade etti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a da çabalarında dolayı teşekkür eden Şimşek, "Global ekonominin bu kadar yavaşladığı, Avrupa'nın bu kadar sıkıntıda olduğu bir ortamda ihracatın bu anlamda güçlü seyretmesi çok ciddi çaba gerektiriyor. Başarıda herkesin katkısı var.
Önemli olan Türkiye'nin cari açığının kalıcı bir şekilde sorun olmaktan çıkarılması. Bu da tabi yapısal reformlarla olacak. O nedenle enerjide yenilik, yenilenebilir boyutunun öne plana çıkması ki bu konuda hükümetimiz ne gerekiyorsa yapıyor. İkinci olarak katma değerli ürünlerde Türkiye'nin yukarıya çıkması. Burada da özellikle Ar-Ge, inovasyon konusunda hükümetimizin çabaları ortada. Uzun vadede dünyayla rekabet edebilmek için altyapının kaliteli olması ki ulaştırma altyapısına verdiğimiz önem ortada. İnsan kalitesini artırmada eğitime verdiğimiz önem ortada. Yen teşvik sistemi herkes tarafından çok iyi biliniyor. Aslında biz ülke olarak cari açığı uzun vadede sorun olmaktan çıkartacak yapısal anlamda ne gerekiyorsa yapıyoruz. Fakat bunların sonuç vermesi çok zaman alıyor" diye konuştu.
Bakan Şimşek, cari açık konusunda başarı olunacağına inandığını vurgulayarak "Enerji fiyatları bu sene de önemli olacak. Şu anda petrol fiyatları 117-118 dolar civarında" ifadesini kullandı.
Bir başka soru üzerine geçen senenin performansını geçen senenin şartlarında değerlendirmek gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, dünyanın önde gelen ülkelerinin geçen senenin son çeyreğinde önemli ölçüde daralma gösterdiğini vurgulayarak "Geçen sene zorlu bir yıldı. Dolayısıyla geçen seneki büyüme performansını da o çerçevede değerlendirmek lazım" diye konuştu.
Bakan Şimşek, maliye politikası açısından daha nötr bir noktada durduklarını ifade ederek, "Bizim için faizlerin düşük seyretmesi ki bu maliye politikasının sıkı tutulmasıyla ilişkili. Yani Hazine'nin borçlanma gereğinin aşağıda tutulması çok kritiktir. Bu nedenle maliye politikası bu anlamda şu anda iç talebi canlandıracak noktada bir adım öngörmüyor. Ama çok ciddi bir sıkılaştırma da öngörmüyoruz. Çünkü hala ülkemizin eğitim, sağlık, altyapı anlamında çok büyük ihtiyaçları var. Aslında uzun vadeli düşündüğümüz zaman ülke belirli bir takım konuları borçlanmayla da karşılayabilmeli" şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Şimşek, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kaynak kullanmanın kamu genel dengesini değiştirmediğini ifade ederek şunları dedi:
"Bizim için önemli olan dar anlamda bütçe performansı değil. Bizim için önemli olan kamunun, toplam kamunun genel performansıdır. Olaya o çerçevede bakıyoruz. Dolayısıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, en azından benim bilgim dahilinde herhangi bir ilave alanda kaynak kullanımı gündemde değil. Ama fon uzun vadede istihdamı artırmak için kullanılabilir. Zaten fonun varlık sebebi kısmen de budur. Bugün GAP'a veya bölgesel kalkınma projelerine fondan kaynak kullanılması yanlış değildir. Son derece doğrudur. Çünkü 2008'den bu yana Güneydoğu'da 400 bin kardeşimize iş bulduk, ilave istihdam yarattık. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı da bu. Dolayısıyla bu işi başka yerlere çekmek hiç sağlıklı değil. Fonun varlık sebebi tabi işsizleri desteklemek ama istihdamı da artırmaktır diye bakıyorum."
(BC-YHY-Y)

14.02.2013 16:20:42 TSI

Editör: Wan Haber