Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, Türkiye'ye yerleştirilmeye başlanan Patriot füzelerinin tehlikeli bir oyunun parçası olduğunu ifade etti.
Çalışkan, yaptığı açıklamada, NATO kapsamında Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriotların ülke savunması için olmadığını savunarak, "Bu çalışmaların amacı bölgede askeri müdahaleye hazırlanan ABD'nin, ülkemizde konuşlanacağı stratejik noktaları güvence altına almaktır. Bununla birlikte İran'dan İsrail'e gelebilecek füze saldırısı tehdidi de gündemde yer bulmuştur. Bu iddia da dikkate değer olup her iki ihtimalde de Patriot'lar ülkemizin korunmasına yönelik değildir" dedi.
Askeri müdahale durumunda ABD-NATO'nun, coğrafi konumu ve ittifak ilişkileri nedeniyle Türkiye'nin hava sahasından yararlanmak ve bazı hava üslerini kullanmak isteyeceğini söyleyen Çalışkan, "Bölgeye yapılacak Amerikan askeri müdahalesinin Türkiye'nin desteği olmadan ABD'ye pahalıya mal olacağı ve daha uzun zaman alacağı her iki Irak savaşında da görülmüştür. Türkiye'nin güneyinde İncirlik, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır gibi şehirlerin önemi artmaktadır. Buraların şimdiden emniyete alınması gerekmektedir. Patriotların süratle Türkiye'ye gönderilme nedeni budur" diye konuştu.
Bölgede ayrıca Irak'ın resmen parçalanma sürecine girmesi, İran'ın atom bombası yapımına çok yaklaşması ve Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidi, Lübnan'da yeniden iç savaş belirtilerinin çıkması; Suriye'nin parçalanma tehlikesi, çözümsüzlüğü devam eden Filistin sorununun zaman zaman sıcak çatışmalara dönüşmesi gibi gelişmelerin, Ortadoğu'da inisiyatifi kaybetmek istemeyen ABD'nin bölgeye askeri müdahalede bulunma olasılığını artırmasıyla orantılı olduğunu ifade eden Çalışkan şöyle devam etti:
"Ülkemizde bulunan hava üslerinin ve askeri bölgelerin ABD'nin Ortadoğu'daki askeri politikalarına hizmet etmesi kabul edilemezdir. Tehlikeli bir oyuna kalkışan ABD'nin tüm girişimlerini milli menfaatlerimiz gereği sakıncalı bulduğumuzu vurguluyor, hükümetin önlem alması gerektiğini düşünüyoruz. ABD'nin bölgedeki askeri müdahaleleri hiçbir zaman barış getirmemiş olup hep kan, gözyaşı ve acıya dönüşmüştür. Bu oyuna karşı milletimizin gereken tepkiyi ortaya koyacağını umut ediyoruz."
(ADN-Y)

24.01.2013 17:30:16 TSI

Editör: Wan Haber