Daha önce Van merkezde sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti, kanaat önderleri ve vatandaşlara tanıtılan ‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri ve Koruyucu Aile Projesi’ bu kez ilçelerde tanıtılmaya başlandı. Çaldıran ilçesindeki tanıtım toplantısı Sosyal Destek Programı (SODES) projesi kapsamında yaptırılan Kadın Destek Merkezi’nde (KADEM) yapıldı. Van Valisi Münir Karaloğlu’nun eşi Sevim Karaloğlu'nu ilçeye gelişinde Kaymakam İbrahim Dündar ve eşi Melek Dündar, Belediye Başkanı Ferman Yıldırım ve eşi Aysel Yıldırım, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Musa Arı ve eşi Zeynep Arı, AK Parti İlçe Başkanı Fevzi Akbalık ve eşi ile diğer yetkililer karşıladı. Kendisini karşılamaya gelenlerle tek tek tokalaşan bayan Karaloğlu, minik bir kız öğrenci tarafından takdim edilen çiçeği aldıktan sonra toplantının yapılacağı Kadın Destek Merkezi’ne geçti. Buradaki tanıtım toplantısında Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nurcan Altun tarafından 'Gönül Elçileri ve Koruyucu Aile Projesi' hakkında katılımcılara bilgi verdi. Daha sonra Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar’ın eşi Melek Dündar, ilçenin genel durumu ve yapılan projeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.


Gönül Elçileri Projesi'nin Van'da yürütülmesini koordine eden Van Valisi Münir Karaloğlu'nun eşi Sevim Karaloğlu da, konuşmasına Yunus Emre’nin "Ben gelmedim dava için, Benim işim sevgi için, Dostun evi gönüllerdir, Gönüller yapmaya geldim" dizeleriyle başladı. Çaldıran’a gönüller yapmak için geldiklerini belirten Karaloğlu, Gönül Elçileri Projesi’nin gönüllülük esasını ve çevreye duyarlılığı öngördüğünü kaydetti.


“ÇALDIRAN'IN HAVASI SOĞUKTUR, AMA İNSANLARI SIMSICAKTIR”
Amaçlarının toplumsal kalkınmayı sağlamak olduğunu ifade eden bayan Karaloğlu, “Amacımız; toplumsal kalkınmayı sağlamak için el birliği, güç birliği ve gönül birliği yaparak yardıma ve desteğe muhtaç insanımıza el uzatmaktır. Bu işi en güzel şekilde yapabileceğimiz yerlerden birinin de Çaldıran ilçemiz olduğu inancıyla buradayız. Neden mi? Çünkü bizler biliyoruz ki; Çaldıran'ın havası soğuktur, kışı ağırdır. Ancak buna karşın insanı sımsıcaktır, yüreği geniştir, yardımsever ve misafirperverdir. Çaldıranlı hemşehrilerimiz ve Çaldıran'ın suyunu içen, ekmeğini yiyen insanımız; komşuya, fakire, yetime sahip çıkmayı emreden bir dinin mensubu olduğunun bilincindedir” dedi.

""


“HASTA VE BAKIMA MUHTAÇ İNSANLARIMIZ, GÖNÜL ELÇİLERİNİ BEKLİYOR”
Çaldıran halkının; “Düşenin elinden tut ki, sen de düştüğün zaman tutunacak bir el bulasın” vecizesini hayatına hayat kıldığını belirten Karaloğlu, “Bu nedenle bizler yetkili kişi ve kurumlar olarak sizlere yalnızca detaylar ve uygulamalar hakkında bilgi vereceğiz. Devamını sizler zaten getirirsiniz. Yetim ve öksüzlerimizin, yaşlı ve kimsesizlerimizin, hasta ve bakıma muhtaç insanlarımızın, kadın ve engellilerimizin gözleri yolda gönül elçilerini, sizleri, beklediğini unutmayınız. Bu inanç ve bilinçle, buradan çıkar çıkmaz işe başlayacağınıza inanıyoruz. Evet bizler, Gönül Elçileri olarak gönüller yapmak amacıyla yola revan olacağız. Yalnızca bununla yetinmeyecek; komşularımıza, iş arkadaşlarımıza, akrabalarımıza, tanıdıklarımıza da haber verecek, projeyi anlatacak, onları da bu kutlu halkanın birer ferdi yapacağız” diye konuştu.


“KADIN EĞİTİM MERKEZİ’NDE 4 BİN KADIN AĞIRLANDI”
Kaymakamlık tarafından faaliyete geçirilen ‘Kadın Eğitim Merkezi’nin faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Sevim Karaloğlu, “350 metrekarelik alan üzerine kurulu olan merkezimiz; salonu, derslikleri, çocuk oyun odası, mescidi ve ihtiyaç bölümleriyle 2011 yılından bu yana kadınlarımıza hizmet vermektedir. Kadın Eğitim Merkezimizde; bugüne kadar pek çok önemli çalışma yapılmıştır. Çocuk bakıcılığı kursu, aile içi şiddetle mücadele etkinliği, kadın hakları bilgilendirme etkinliği, kitap okuma kampanyası, kentlilik/yurttaşlık/birlikte yaşama bilincini arttırmaya yönelik faaliyet, kadın hastalıkları bilgilendirme faaliyeti, tanışma çayı ve iftar programı bu çalışmalarımızdandır. Merkezimiz, bugüne kadar yaklaşık 4 bin kadın kardeşimizi ağırlamıştır. Özellikle köylerimizden gelen kadın ve çocukların evlerine dönünceye kadarki süre içerisinde huzurlu, temiz, güvenli, sıcak ve eğitim odaklı merkezimizde zaman geçirmeleri bize göre çok önemlidir. Bu nedenle merkezimizde emeği geçen kişi ve kurumları özellikle tebrik ediyorum. Birlik ve beraberliğimize sahip çıktığımız, kız çocuklarımızı okuttuğumuz ve erken yaşta evliliklerinin önüne geçebildiğimiz takdirde yarınlarımızın daha da güzel olacağını unutmayınız. Ülkemizdeki kardeşlik ortamı da bundan güç alacak ve evlatlarımıza daha yaşanası bir Çaldıran bırakmış olacağız” dedi.


Konuşmasını şair Hasan Dursun’un, mutlu olmanın sırrını anlatan dizeleriyle tamamlayan bayan Karaloğlu, “Bir hastaya vardın ise, Hatırını sordun ise, Yarasını sardın ise, Kalbindeki hüzün niye?” Mutlu olmak istiyorsanız, mutlu ediniz. Soruyorum size, mutlu olmak istemeyeniniz var mı? Öyleyse yola koyulma zamanı. Bu hislerle bizleri böylesi anlamlı bir projeyle buluşturan Sayın Başbakanımızın eşine ve Sayın Bakanımıza teşekkür ediyor, emeği geçen tüm kişi ve kurumları kutluyorum” diye konuştu.

""


ÇOCUKLARA ÇİKOLATA VE OYUNCAK
Yapılan konuşmaların ardından ‘Kadın Destek Merkezi’ndeki (KADEM) öğrencilerin kırmızı-beyaz kurdele ile yaptıkları Türk Bayrağı tablosu Kaymakam İbrahim Dündar’ın eşi Melek Dündar tarafından Sevim Karaloğlu’na hediye edildi. Ayrıca Belediye Başkanı Ferman Yıldırım’ın eşi Aysel Yıldırım tarafından bayan Karaloğlu’na çeşitli hediyeler verildi. Çaldıranlı bayanların kendi evlerinde yaptıkları ürünlerin ikramının ardından Kadın Destek Merkezi’ndeki okuma-yazma kursu ve diğer mekanlar gezildi. Bayan Karaloğlu, çocuk oyun odasında bulunan çocuklarla yakından ilgilenerek onlara çikolata ve oyuncak dağıttı. Karaloğlu, bayanların sıkıntılarını dinleyerek, talep dilekçelerini aldı.


43 KADINA OKUMA-YAZMA BELGESİ DAĞITTI
Sevim Karaloğlu, Kadın Destek Merkezi’ndeki programın ardından Gençlik Eğitim Merkezi’ne geçti. Burada ilk olarak lise öğrencilerinin ücretsiz olarak faydalandıkları etüt sınıflarını gezerek öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtan Karaloğlu, konferans salonu ve diğer kursların yer aldığı bölümleri gezdi. Öğretmen ve öğrencilerin oluşturduğu müzik dinletisi, 40 bayan öğretmenin Çaldıran’da öğrendiği Karadeniz yöresine ait folklor gösterisini izleyen Karaloğlu, daha sonra Toplum Merkezi’ne geçti. Burada okuma-yazma kurslarında başarılı olan 43 kadına sertifika ve hediyelerini veren Karaloğlu, okuma-yazma kursuna devam eden kadınların bulunduğu sınıfı ziyaret ederek onlara hediyeler verdi. Aşçılık kursunun verildiği mutfağı ziyaret eden Karaloğlu, dikiş nakış kursu ve kütüphaneyi de ziyaret etti.


ŞAMPİYON BAYAN FUTBOL TAKIMIYLA ÖĞLE YEMEĞİ
Kütüphanede ders çalışan çocuklara çikolata dağıtan Karaloğlu, noktalama tekniği ile öğrencilerin yaptığı sergiyi gezdi. Hafsa Hatun Kız Pansiyonu’na gelişinde folklor ekibinin gösterisiyle karşılanan Karaloğlu, öğrencilerin kaldığı odaları gezdi. Öğrencilerle birlikte yemek yiyen Sevim Karaloğlu, Van’da şampiyon olan Hafsa Hatun Kız Futbol Takımı’na hediyeler verdi. Bayan futbolcularla hatıra fotoğrafı çektiren Karaloğlu; yaklaşık 4 saat süren Çaldıran programını, Muazzez Tetikçi adlı bayanın evine yaptığı ziyaretle tamamlayarak il merkezine döndü.

Editör: Wan Haber