İlçede etkili olan dondurucu soğuklar insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, gece eksi 30 ve gündüz de eksi 25 dereceyi bulan sıcaklıkta yaşam mücadelesi veriyor. Hayvanlarını satmak için kilometrelerce yol yürüyerek pazara giden vatandaşlar, sisli ve kuru soğukla mücadele ediyor. Hayvanlarını pazara götüren Aydın Yardımcı; hafta sonları hariç her gün hayvanları pazara götürüp satmaya çalıştığını belirterek, “Satamadığımız zamanlarda ise getirdiğimiz hayvanları geri götürüyoruz. Ailemizin geçimini hayvancılıkla sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü yapacağımız başka bir işimiz yoktur. Ancak hayvancılık yaparak geçimimizi sağlayabiliyoruz. Böyle soğuk olduğu zamanlar ise pazarda fazla kalamıyoruz. Aracı olan vatandaşlar kendi araçlarıyla pazara gitme imkânı buluyorlar, ancak bizim aracımız olmadığı için yaklaşık 3-4 kilometre mesafelik yol yürüyoruz” dedi.


Alihan Tunga ise, yakın mahalleden hayvanlarını pazara getirdiğini belirterek, “Ancak evi uzak olan vatandaşlar böyle soğuk havada perişan oluyor. Çaldıran’da kış mevsimi böyle başlar ilkbahar ayına kadar halimiz böyle. Eksi 30-40 dereceye kadar olan hava soğukluğu bizi çok etkiliyor. Hayat şartları böyle, yapacak başka bir şansımız yok” diye konuştu.
 

“SİBİRYA SOĞUĞUNU YAŞIYORUZ”
Hayvan sahipleri, Sibirya soğuğu yaşadıklarını belirterek, “Bugün en güzel günümüzdür, daha ne soğuklar var. Gece eksi 40 dereceye kadar olan soğuk günlerimiz daha çoktur. Biz burada Sibirya soğuklarını yaşıyoruz. Vatandaş çok mağdur. Diğer ilçelere birer ton kömür veriliyor, Çaldıran ilçesine de aynı şekilde birer ton kömür veriliyor. Çaldıran’da aile başı olarak ikişer ton kömür bile yetmez. Hava şartlarına göre kömür verilmesi gerekiyor. Hayvanlarımız ise para etmiyor. Hayvanımız ucuza satılıyor, kasaplar ise etin kilosunu 20 liradan veriyor. Şu an en karlı olan kasaplardır. Hayvanın bakımı ve yemi hayvan sahibine ağır geliyor” ifadelerini kullandılar.


Cevdet Engin isimli saman satıcısı ise, samanı başka illerden getirdiğini söyleyerek, “Kilosunu 25 kuruştan satıyorum, ancak kurtarmıyor. Havalar o denli soğuk geçiyor ki kömür dayanıyor. Kışı zar zor atlatabiliyoruz” şeklinde konuştu.


Hayvan sahipleri ve alıcılar, sisli ve bir o kadar da soğuk havada zorlukla konuşup pazarlık etmeye çalışırken, ağızlarından çıkan buhar ise havanın ne kadar soğuk olduğunu ortaya sergiliyor. Ağaçların ve Kaz Gölü’nün de buz tuttuğu ilçede dondurucu soğukların şubat ayı boyunca devam etmesi bekleniliyor.

Editör: Wan Haber