Hükümet konağı önündeki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şiirlerin okunduğu ve halk oyunları gösterisinin sahnelendiği törende, Çaldıran Belediye Başkanı Ferman Yıldırım günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Dış güçlerin sürekli birlik ve beraberliği bozmaya çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, “3 Nisan 1915’te Rusların, Van ve çevresini işgal ederek Ermeni azınlıklarını bize karşı kışkırttılar. İnsanlık dışı acımasızca işkence ve zulümler yaparak çocuk, kadın, yaşlı demeden insanlarımızı şehit etmişlerdir. Bu talihsiz dönem, 3 Nisan 1918 yılına kadar devam etmiş. Bu tarihte Türk ordusu, bölgede yaşayan atalarımız ile birlikte bu toprakları geri almış ve bu günkü özgürlüğümüze kavuşturmuştur. Ülkemizin üzerinde menfur emelleri olan dış mihrakların sinsice ve bölücü faaliyetleri geçmişte olduğu gibi bugünde Türkiye Cumhuriyeti üzerinde oynanmak istenmektedir. Bu vesile ile bu güzel günlerimizi bizlere yaşatan aziz kahramanlarımızı rahmetle anarken, geçmişteki günlerin yeniden yaşanmamasını diliyorum” dedi.

 

""


Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 43 bayan ile 23 erkek öğretmen tarafından sergilenen halay ve horon gösterisi ile devam eden tören büyük ilgi topladı. Tören, halk konseri ve kokteylle son buldu. 


Tören sonunda konuşan öğretmenler, yurdun değişik illerinde gelerek Çaldıran ilçesinde çalıştıklarını belirterek, “İlçede sosyal aktivitenin olmayışı nedeniyle bizlerde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde halk oyunları gösterisi sunduk. Aynı zamanda bu aktivite çerçevesinde hem boş zamanımızı değerlendirmiş oluyor hem de değişik illerin oyunlarını öğrenme şansı buluyoruz. Tüm öğretmenlerin bu tür aktivitelere katılımlarını bekliyoruz” dediler.


""

Programa Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, İlçe Garnizon Komutanı 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Gürbüz Demirtaş, Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, kamu kurum ve kuruluş amirleri, öğretmen, öğrenci ve halk katıldı.

Editör: Wan Haber