Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili, "Medeniyetimize uygun bir şekilde dönüşümün yapılması en büyük arzumuz" dedi.
Bağcılar'da Kent Konseyi, 2013'ün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Engelliler Sarayı'nda "Kentsel Dönüşüm" gündemiyle gerçekleştirilen toplantıya Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, muhtarlar, siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı Kent Konseyi Başkanı Kerim Aytekin yaptı. Kent Konseyi'nin yapısı hakkında bilgi veren Aytekin, Kent Konseyi'nin amacının, kentin sorunlarını konuşmak olduğunu ifade etti.
Kent Konseyi'nin belediye meclisine tavsiye kararları alabildiğini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, Kent Konseyi'ni Bağcılar'a nüfuz edecek bir üst kuruluş olarak gördüğünü belirtti. 1999 yılında Gölcük'te yaşanan depremin ardından yapı güvenliğine ilişkin önemli değişim ve dönüşüm yaşandığını anlatan Çağırıcı, "Eksiklerine rağmen o kanunları çıkaran siyasilere de teşekkür ediyorum" dedi.
Kentsel dönüşümün zor olduğunu ancak imkansız olmadığını vurgulayan Çağırıcı, kentsel dönüşümün sadece bir bina yenilemesi olmayacağını, aynı zamanda çevre, sosyal ve kültürel bir dönüşümü de sağlayacağını vurguladı. Kentsel dönüşümde özellikle yerinde bir dönüşümü arzu ettiklerini ifade eden Çağırıcı, "Sosyal yaşanabilir mekanları ile yani komşuluk kültürünün de devam edebileceği, medeniyetimize uygun bir şekilde dönüşümün yapılması en büyük arzumuz" diye konuştu.
1999 depreminden önce yapılan yapıların önemli bir kısmının riskli olduğunu belirten Çağırıcı, kentsel dönüşümle birlikte gündeme gelen "rantsal dönüşüm" eleştirilerine de cevap verdi. "Eğer kentsel dönüşüm bir rant getiriyorsa, iddia ediyorum, bunun yüzde 70'i vatandaşa gidiyor" diyen Çağırıcı, Bağcılar'daki konut durumu hakkında bilgiler verdi. İlçedeki konutların yüzde 75'inin 200 metre karenin altında olduğunu hatırlatan Çağırıcı, "Aynı şekilde yıkıp yapsak yüzde 70 otopark sorunu çıkacak. Onun için bizim mutlaka parselleri birleştirerek bu dönüşümü yapmamız lazım" şeklinde konuştu.
Programda Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır da bir konuşma yaptı. Bir kentle ilgili karar alınacaksa bu kararın o kentte yaşayanlar tarafından alınması gerektiğini vurgulayan Çakır, Kent Konseyi'nin bu yönüyle önemli bir işlev üstlendiğini belirtti. İnsanların kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ancak nasıl bir dönüşüm olacağı konusunun konuşulduğunu söyleyen Çakır, toplumun dönüşüm konusunda zihinsel olarak hazır olduğunu vurguladı ve "Artık fiziki dönüşüme ihtiyaç var" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Aydın ve kentsel dönüşümle ilgili Başkan Müşaviri Mustafa Başaran, Bağcılar'ın yapısı ve nasıl bir kentsel dönüşüm olacağına ilişkin sunumlarda bulundu. Konuşma ve sunumların ardından isteyenler söz alarak, kentsel dönüşüme ilişkin görüş, fikir ve önerilerini dile getirdi.
(ET-OK-Y)

30.01.2013 10:43:34 TSI

Editör: Wan Haber