Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Soner Çağaptay, Suriye'deki iç savaşın, Ankara'nın krizi etkin bir şekilde yönetebilmek için uluslararası ortaklara duyduğu ihtiyacı ortaya çıkardığını söyledi.
Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çağaptay, Suriye'de yaşananların Türkiye içinde olası "mezhepsel ve etnik" yansımalarının, Türkiye için bir felaket senaryosu olduğunu ifade etti. Çağaptay, "Hem iç, hem de bölgesel sebeplerden dolayı istikrarı muhafaza etme ihtiyacı, Türkiye'yi ABD'ye çok daha yakın olmaya sevk etmiştir ve bu devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Çağaptay, Türkiye'nin ABD, NATO ve "liberal demokratik bir anayasaya" bağlılığının bir diğer sebebinin de İran'a karşı mücadele olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin, son 10 yılda sergilediği ekonomik başarıyı daha ileri noktalara taşıyabilmek için, sosyal gerilimi bertaraf etmek için çalışması gerektiğini kaydeden Çağaptay, özellikle PKK meselesinin ortadan kaldırılmasının zorunluluğunu dile getirdi.
Çağaptay, Türkiye'nin yeni anayasa konusunda ilerleme sağlaması ve "iç bölünmelerin" üstesinden gelmesi durumunda, dünya ekonomisinde ilk 10'a yükselebileceğini ifade etti.
(İHA-OK-D)

15.01.2013 10:05:43 TSI

Editör: Wan Haber