İstanbul'da dün etkili olan kar yağışı ulaşımı felç ederken, bir firma benzer görüntülerin yaşanmaması için "alttan ısıtma" sistemi geliştirdi. Sistem, özellikle otoban ve köprülerde kar ve buz birikimini önlüyor.
"Kar-Buz Birikimini Engelleme Sistemi" daha önce Ankara, Konya, Erzurum ve Afyon'da bazı noktalarda hayata geçirildi. Metrekaresi 17 avroya yapılan sistem, yollardaki kar ve buz birikintisini engelliyor. Benzer uygulamanın Boğaziçi Köprüsü'nde yapılması durumunda toplam maliyetin 40-50 bin avro olacağı bildirildi.
Sistem hakkında bilgi veren Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, "Sistem, ısıtma kablosu ve ilgili otomasyonu kullanarak kar ve buz birikintisini engelleme sistemidir. Kar birikiminin, buzlanmanın, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği yerlerde buna karşı önlem olarak kullanılıyor. Kullandığımız ısıtma kabloları, özel kablolardır, elektrik enerjisini dönüştüren kablolardır. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürür. Isı enerjisiyle de kar ve buz birikintileri oluşmadan önleme imkanına sahibiz. Sadece gerektiği zamanlarda devreye girmesi, görevini yapması ve devreden çıkması için bir otomasyonla donatılması gerekiyor. Bu otomasyondan kastettiğimiz de algılayıcı dediğimiz sensörler ve termostatlardır. Burada kullandığımız sensörler, kar-buz birikimi oluşumuna neden olacak iki faktörü, yani hava sıcaklığını ve nemi birlikte takip eder ve bu parametrelerin kar birikimi ve buzlanma oluşabilecek şekilde değişimi halinde sistemi otomatik olarak devreye alır ve görevinin tamamlandığını otomatik algılar" diye konuştu.
Sistemi Türkiye'de 9 yıldır uyguladıklarını dile getiren Şan, "Bunlar karlanma ve buzlanmanın olduğu her yerde kullanılabilir. Örneğin bir iş hanının girişinde, hastanenin giriş merdivenlerinde, çatılarda, oluklarda, buz sarkıtlarının oluşmasını engellemede kullanılabilir" dedi.
Şan, Türkiye'de ilk uygulamayı Konya'da kavşaklarda, alt ve üst geçitlerde yaptıklarını ve başarılı bir sonuç aldıklarını dile getirdi. Ankara'da büyük alışveriş merkezlerinin girişlerindeki merdivenlerde ve otopark alanlarında, Erzurum'da da kar ve buzlanmadan etkilenen yerlerde sistemi hayata geçirdiklerini dile getiren Şan, "Sistem başarıyla çalışıyor" diye konuştu.
Sistemin İstanbul'da da rahatlıkla uygulanabileceğini belirten Yaşar Hüseyin Şan, "Sistem, meteorolojik olayları otomatik olarak takip eder ve oradaki riski ortadan kaldırır. Boğaz Köprüsü'nde de rahatlıkla uygulanabilir" dedi.
(HÖ-ÇK-OK-Y)

21.12.2012 16:26:18 TSI

Editör: Wan Haber