Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Sarısığırlı köyünde yaşayan Turner sendromlu 25 kilo ağırlığında ve 1 metre 25 santim boyundaki Emine Selvi, 34 yaşına gelmesine rağmen tedavisi olmayan hastalığından dolayı ne uzayabildi ne de kilo alabildi.
Saruhanlı'ya 19 kilometre uzaklıkta bulunan Sarısığırlı köyünde yaşayan evli ve 5 çocuk babası İsmail Selvi, çocuklarından Emine de yüzde 81 oranında Turner sendromu (kromozom bozukluğu) ve orta düzeyde Mental retardasyon (zihinsel gerilik) hastalığı bulunduğunu belirtti. Kızının bu hastalıklardan dolayı ne kilo alabildiğini ne de boyunun uzadığını dile getiren Selvi, kızındaki rahatsızlığı çocukluk döneminde fark ettiklerini, o dönemlerde doktora başvurduklarını ancak bu hastalığın tedavisinin olmadığını öğrenince ümidi kestiklerini kaydetti. Dördü kız biri erkek 5 çocuğu bulunduğunu, Emine'nin dışındaki çocuklarının evlendiğini anlatan İsmail Selvi, "Şu an evde eşim ve kızım Emine ile birlikte yaşıyoruz. Diğer çocuklarım evlenip yuva kurdu. Kızım Emine hastalığından dolayı evlenemedi, bizim yanımızda yaşamını sürdürüyor. Tedavisi için çok uğraştık ama olmadı. 10 yaşından bu yana ne uzadı ne de kilo alabildi. Onun bu hali bizi üzüyor ama elimizden gelen bir şey yok" dedi.

SADECE KADINLARDA GÖRÜLÜYOR
Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ali Özer ise, kromozom bozukluğu olarak bilinen Turner sendromunun sadece kadınlarda görülen bir hastalık olduğunu ifade etti.
Boy uzamasına ve cinsel gelişime engel olan bu hastalığın tedavisinin olmadığını dile getiren Dr. Özer, şöyle konuştu: "Hastalık, kadınlarda 46 tane bulunan X kromozomlarından birinin bozuk ya da tamamen yok olmasından kaynaklanıyor. Turner sendromu olan kadınlarda X kromozom sayısı 46 olması gerekirken 45 olarak görünür. Turner sendromu doğumda olduğu gibi yaşamın daha sonraki dönemlerinde de teşhis edilebilir."
Hastalık erken teşhis edilir ve tedaviye ergenlik döneminden önce başlanırsa çeşitli hormon takviyeleri sayesinde kız çocuğunun ergenliğe girmesinin sağlanabildiğini belirten Özer, şunları söyledi: "Ergenlik döneminde boy kısalığı için büyüme hormonu tedavisi uygulanır; ancak yine de bu Turner sendromlu kadınların boylarının uzamasına çok fazla etki etmez."
(SD-HO-Y)

01.01.2013 14:40:21 TSI

Editör: Wan Haber