Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, muhalefet partilerini üzen 6360 sayılı 'On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un detaylarına inildikçe birçok memur ve emekliye gizli zam yapıldığı ortaya çıkmaya başladı.

6 Aralık 2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı Kanun'un 1'inci maddesiyle; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür. İşte bu illerin büyükşehir olmasıyla Kanunun çarpan etkisi ortaya çıkmaya başladı.

MAAŞLARDA İYİLEŞTİRMELER YAPILDI
Bu illerin büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte bu illerde görev yapan veya daha önce bu illerde görev yaptıktan sonra emekli olanların emekli maaşlarında önemli tutarlarda iyileştirmeler yapılmıştır. Büyük bir ihtimalle personelin maaşına veya emekli maaşına yansıyacak unsurlar çok fazla bilinmiyor veya dikkatlerden kaçmış olabilir. Bazen çıkarılan kanunun burada olduğu gibi öngörülmeyen iyi veya kötü yansımaları olabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun birçok maddesinde büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde görev yapan personellerin ödemelerinin farklılaştırıldığına dair hükümler olduğu görülecektir. Okuyucuların 657 sayılı Kanun'da yer alan büyükşehir ifadesi geçen kelimeleri aramaları halinde yapılan iyileştirmelerin tamamına ulaşmaları mümkün.

EN BÜYÜK İYİLEŞTİRME MAKAM TAZMİNATI ALANLARA
Özellikle 657 sayılı Kanun'un IV sayılı Makam Tazminatı cetvelinde yer alan düzenlemede;

* 'En az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte veya yüksekokulları bitirmiş mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olmuş, birinci dereceli kadroya atanmış ve doğrudan belediye başkanı veya genel müdür adına teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlük müfettişleri ve büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediye müfettişleri 1.000,

* 'Birinci dereceli kadroya atanmış olmak şartıyla; a) Büyükşehir Belediyesi bulunan illerin İl İdare Kurulu Üyesi Bakanlık İl Müdürleri ile aynı illerin İl Emniyet Müdürleri, İl Müftüleri, Sosyal Güvenlik İl Müdürleri (Ankara, İstanbul, İzmir) 1.500' ifadeleri görülüyor

İşte bu maddeye göre büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bazı görevlerde bulunmak makam tazminatı ve bu paralelde de görev tazminatı almayı gerektirmektedir.

KİMİN MAAŞI NE KADAR ARTACAK?
Maddede yer alan muğlak ifadeleri bir örnekle açıklamak gerekirse konu daha iyi anlaşılacaktır. Daha önce Balıkesir ilinde görev yapan Milli Eğitim İl Müdürü makam tazminatı olarak 1000 gösterge tutarında ödeme almakta iken yeni düzenleme sonucunda bu rakam Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla 1500 gösterge rakamına çıkmıştır.

Örneğe göre makam ve görev tazminatındaki artış tutarı ise; 1000 x 0,071589 = 71,5 TL olacaktır.

Ancak, 666 sayılı KHK sonrasında ödemeler Ücret ve Tazminat Gösterge rakamları üzerinden yapıldığı için yukarıda belirtilen tutar emekli aylığına yansıyacaktır. 666 sayılı KHK çerçevesinde fark ödemesini hesaplayacak olursak;

Bu il müdürünün önceki ücret göstergesi 45.800, tazminat göstergesi ise 25.200 iken Balıkesir'-in Büyükşehir Belediyesi olması nedeniyle ücret göstergesi 46.850, tazminat göstergesi ise 25.775 olmuştur.

Ayrıca, 666 sayılı KHK ile getirilen ek ödeme oranlarının düzenlendiği cetvellere bakıldığında yine büyükşehir belediyesi bulunan illerde görev yapan bazı personele ilave imkanlar sağlandığı görülmektedir.

BU ZAMLAR EMEKLİ MAAŞLARINA DA YANSIYACAK
Yukarıda açıkladığımız husus emekli maaşlarına da yansımakta. Daha önce emekli olan binlerce kişi bu düzenlemeden yararlanacak ve emekli maaşlarında yukarıdaki tutar kadar artış olacak. Dolayısıyla emekli maaşlarında artış olacakların mağdur olmamaları için konuyu takip etmeleri faydalarına olacak.

Bu illerde çalışıp da emekli olan bütün ilgili dosyaları çıkarıp tek tek inceleyecekler ve yeniden maaş bağlayacaklar.

ARTIŞ NE ZAMANDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK?
Kanunun yürürlük maddesine baktığımızda 1'inci maddesinin ilk mahalli idareler genel seçiminde yürürlüğe gireceği belirtildiğinden maaşlardaki artışın da ilk mahalli idareler genel seçiminde uygulanacağı görülmektedir. Dolayısıyla ilk mahalli seçimlere kadar sabretmek gerekiyor..

Editör: Wan Haber