Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Beşevler Ankaray İstasyonu'ndaki "Görme Engelliler Eğitim Teknoloji Merkezi", görme engellilere ömür boyu eğitim desteği sunuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, sadece Başkent'te değil Türkiye'nin pek çok bölgesinde yaşayan görme engelli vatandaşların yararlandığı merkezin üye sayısı 5 bin 477'e ulaştı. Ankara içindeki üyelerin bizzat geldiği Eğitim Teknoloji Merkezi'ne, kent dışındaki üyeler telefon ya da internet yoluyla ulaşabiliyor. Görme Engelliler Eğitim Teknoloji Merkezi yetkilileri, ilköğretim çağında merkeze üye olan görme engelli çocuklarla üniversitelerden mezun olana kadar, hatta daha sonrasında da ömür boyu ilgilenildiğini, her türlü teknolojik desteğin verildiğini kaydettiler.
Merkezde görme engellilerin sesli program sayesinde bilgisayar kullanmaları sağlanıyor. İstekleri doğrultusunda sözel ve her türlü kitap, kendi alfabeleri olan Braille alfabesine çevriliyor. Kitaplar ilk aşamasında bilgisayarda taranıp, uygun formata getirilerek, talepleri doğrultusunda ister Braille, isterse MP3 formatında kullanımlarına sunuluyor. Çıktılar talep edilmesi halinde sadece kargo ücreti karşılığında Türkiye'nin her yerindeki üyelere gönderilebiliyor.
Merkezden yararlanan Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Öğretmenliği Bölümü'nde okuyan Gülten Ateş ve Ahmet Yıldırım, "Bizim iyi birer meslek sahibi olmamız için bilgisayarı kullanmamız çok önem taşıyor. Derslerimiz müsait olduğunda burada buluşuyoruz. Yeni dostluklar kurduk. Merkezden evimize huzur ve mutlulukla dönüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e minnettarız. Çalışanların hakkını ödeyemeyiz. Burada hem ders çalışıyor hem araştırma yapıyor, ödev çıktılarını alıyoruz. Hem de abolone ve satranç oynuyoruz" dediler.
Haftanın 7 gününde sabah 07.00 ile akşam 17.00 arasında açık olan merkezde üyeler internet, ekran okuma ve Türkçe sentezleyici programlarının bulunduğu bilgisayarlar, kitaplar, kaset ve CD'ler ile çay ve su gibi içeceklerden ücretsiz olarak faydalanıyor. Başkent'te bulunan 2 görme engelliler okulundan da belli zamanlarda öğrenciler servislerle alınarak merkeze getiriliyor ve öğretmenleri gözetiminde ödevlerini yapmaları sağlanıyor.
(ZÇ-CC-Y)

19.01.2013 13:30:30 TSI

Editör: Wan Haber