Antalya Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı ölümünün 90'ıncı yılında çeşitli etkinliklerle andı.
Atatürk Evi yanındaki Zübeyde Hanım büstü önünde düzenlenen törene Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turgay Genç, CHP'nin yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından törende Antalya Şair Ozan Yazar Ressam ve Bestekarlar Kültür Derneği (ANŞOYAD) üyeleri Zübeyde Hanımı anlatan şiirler okudu.
TÜRK MİLLETİNİN EN KIYMETLİ ANNESİ
Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şube Başkanı Melahat Atalay ise Zübeyde Hanım'ın hayatından kesitler aktardı. Melahat Atalay Zübeyde Hanım'ın Türk milletinin kıymetli annesi olduğunu belirterek, Atatürk'ün vatan için savaşırken 3 yıl annesiyle görüşemediğini kaydetti. Atalay, Cumhuriyet devrimlerinin bütün yurttaşlar için kazanımları olduğunu hatırlatarak, "Cumhuriyetin biz kadınlar için daha özel yanı vardır. Devrim yasalarının en önemlisi olan Medeni Yasa bireylere yurttaşlık hakkını getirirken kadına da insan olma hakkı getirdi. Mustafa Kemal'in yolunda tam bağımsız Türkiye için mücadele edeceğiz ve biz kazanacağız" diye konuştu. KONFERANS DÜZENLENDİ
Konuşmanın ardından törene katılanlar ellerindeki karanfilleri Zübeyde Hanım'ın büstüne bıraktı. Büst önündeki anma töreninin ardından Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda 'Cumhuriyeti Yaşayan Kadınlarımız' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Küçükaras, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Sekreteri Meral Özaygen konuşmacı olarak katıldı.
Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Zübeyde Hanım'ın dünyaya bir dahi getirdiğini ifade etti. Bu dahinin Atatürk olduğunu ifade eden Yılmaz, "Atatürk ulusallıktan yana tavır aldığı için unutturulmaya çalışılıyor. Bilimden uzaklaşmamız için Atatürk unutturulmaya çalışılıyor" dedi.
BİLİMİ KULLANMALIYIZ
Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Küçükaras ise Ulu Önder'in çok önemli bir miras bıraktığını belirterek, Cumhuriyet kadınlarının bu mirası korumakla yükümlü olduğunu söyledi. Bilimi kullanarak bu mirasın korunabileceğini ifade eden Küçükuras, "Çocuklarımızı bilim ortamına yakınlaştırmak zorundayız. Geleceği anlamak için bilimsel yöntemler kullanmalıyız" diye konuştu.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Sekreteri Meral Özaygen ise Kurtuluş Savaşı'nı erkekler ve kadınların birlikte verdiğini vurguladı. Başta Atatürk olmak üzere o dönemin erkeklerinin kadınlara yurttaşlık hakkı verdiğini hatırlatan Özaygen, Kurtuluş Savaşı dönemi kadınların neler yaptığını anlattı.
(SK-Y)

14.01.2013 15:13:52 TSI

Editör: Wan Haber