Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 'Büyükşehir Kanunu'nun hem şehirlerin meselelerini çözeceğini, hem de kaynak israfını önleyeceğini söyledi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İnovasyon ve Liderlik Topluluğu öğrencilerinin düzenlediği 'Yerel Yönetimler ve Güncel Sorunlar' konulu konferansa katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, üniversite öğrencilerini 'Büyükşehir Yasası' ve yerel yönetimler hakkında bilgilendirdi. 'Büyükşehir Yasası'nın hedefinin yerelin gelişmesi olduğunu, Avrupa devletlerinin bunu daha önceden sağladığını dile getiren Başkan Altepe, Türkiye'nin de adım adım bu noktaya geldiğini ifade etti.
Bursa olarak Büyükşehir Kanunu'nun uygulamaya alınmasını heyecanla beklediklerini ifade eden Başkan Altepe, yereldeki sorunların ancak büyük bütçeli kurumlar aracılığıyla giderilebileceğini söyledi. Çözümlerin 400 kilometre öteden Ankara'dan çözülemeyeceğini kaydeden Başkan Altepe, okulundan hastanesine kadar şehirdeki her türlü sıkıntının Büyükşehir Belediyeleri tarafından giderilmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasında Bulgaristan'daki Türklerin yaşadığı belediyelerden örnek veren Başkan Altepe, oradaki birçok eksiği Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin giderdiğini açıkladı. Bulgaristan'daki bir okulun kendilerinden kitap talebinde bulunduğunu ve hemen baskıyı yaptırarak gönderdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, "Bizden kitap istiyorlar gönderiyoruz. Oradaki okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olsa, ihtiyaçlarını kimle giderecekler?" dedi. Sorunları çözecek olan birimin yerel yönetimler olduğunu, son yapılan düzenlemelerin de bunu getirdiğini vurgulayan Başkan Altepe, "Büyükşehir Yasası tamamıyla hizmete alındığında Türkiye nüfusunun yüzde 76'sı Büyükşehir Belediyeleri tarafından yönetilecek. İl sınırlarındaki tüm sorunlar tek merkezden planlanacak ve yönetilecek. Yeni yasa Bursa'yı Bursa'ya, Kütahya'yı Kütahya'ya bağlıyor. Bunu gelişmiş ülkeler en güzel şekilde yapıyor, inşallah kısa zaman sonra biz de yapacağız" diye konuştu.
Büyükşehir Kanunu'nun sadece mevcut meselelerin çözümünü sağlamayacağını, şehirlerde yaşanacak kaynak israfının da önüne geçeceğini söyleyen Başkan Altepe, yapılacak yatırımların tüm ayrıntılarıyla halkın gözü önünde gerçekleşeceğini söyledi. Kütahya'yla ilgili çalışmalar Ankara'da yapıldığı takdirde halkın bundan haberinin olamayacağını, herkesin açıklandığı kadarıyla ayrıntıları öğrenebileceğini ifade eden Başkan Altepe, "Çalışmalar Kütahya'da yapıldığı zaman tüm halk kaynakların nasıl kullanıldığına kuruşuna kadar vakıf olur. Kaynaklar ister istemez etkin bir şekilde kullanılır. Şehrin gücü ve fırsatları hızlı bir şekilde değerlendirilir. Sorunlar kısa sürede çözülür ve kenti ileriye götürme şansı gözle görülür derecede artar" şeklinde konuştu.
Konuşmasında Yerel Yönetimler ve yöneticiler hakkında da görüşlerini açıklayan Başkan Altepe, yerel yöneticilerin halkın içerisinde olması gerektiğini, halkın kendisine tepeden bakan yöneticiler istemediğini aktardı. Bursa'da yürüttükleri faaliyette halktan biri olmaya gayret ettiklerini ve kentle ilgili hizmet ve yatırımlarda muhalefetin görüşlerini de önemsediklerini ifade eden Başkan Altepe, "Biz Bursa'nın hizmet ve yatırımlarını başlamadan önce mecliste gündeme getiriyoruz. Muhalefetin fikrini alıyoruz. Ne söyleyeceklerse söylesinler, ne yapacaklarsa yapsınlar; baştan bilelim. Kim katkı koyarsa şehre katkı koymuş olacak. Bu şekilde çok örneğimiz var. CHP'li meclis üyemiz Bursa'da 'Fotofest yapalım' dedi, yaptık. DYP il başkanı 'su kayağı tesisi yapalım' dedi, yaptık. Şehri geliştirmek yönetimin görevi. Kim katkı koyarsa koysun, bundan çekinmiyoruz" açıklamasında bulundu.
Belediye başkanlarının halkın içerisinde yaşaması gerektiğini kaydeden Başkan Altepe, yapılan doğruların gururlandıracağını, yanlışların ise sıkıntıya sokacağını ifade etti. 10 yılı muhalefet, 5 yılı ilçe belediye başkanı, 4 yılı da büyükşehir belediye başkanı olarak 19 yıl boyunca Bursa siyasetinde yer aldığını hatırlatan Başkan Altepe, "Belediye başkanlığı bittikten sonra da aynı şehirde yaşayacağız. Onun için herkes yaptıklarının hesabını vermeye devam edecek. İyi şeyler gurur, yanlış şeyler sıkıntı kaynağı olacak. O nedenle taşıdığımız sorumluluk çok önemli" ifadelerini kullandı.
Başkan Altepe, konferansın ardından Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Karaaslan, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça'yı da ziyaret etti.
(MŞ)

09.01.2013 11:04:32 TSI

Editör: Wan Haber