Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez ilçesinde bulunan Kepezaltı ve Santral mahallelerinde yaşayan 3 bin 443 vatandaşın tapu alabilmesinin önünü açacak karar için olağanüstü toplandı. Üst ve alt ölçekli planlarına yapılan itirazlar görüşüldüğü mecliste oy çokluğuyla alınan kararla vatandaşın tapularını almasının önü açıldı.
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Kepezaltı ve Santral mahallelerinde yaşayan binlerce vatandaşın merakla beklediği kararı onayladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın başkanlığında toplanan mecliste Kepezaltı ve Santral mahallelerinin daha önce kabul edilen üst ve alt ölçekli planlarına yapılan itirazlar görüşüldü. Mahalle sakinlerinin de katıldığı mecliste oy çokluğuyla alınan kararla vatandaşın dört gözle beklediği tapularını almasının önü açılmış oldu.
PLANLARA 36 İTİRAZ
Planlara yapılan itirazlar İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından reddedilirken, Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Burak Öztürk meclis üyelerine yapılan itirazlar ve planlar hakkında slaytlı bir açıklama yaptı. Planlara vatandaşlar ve Şehir Plancıları Odası(ŞPO) Antalya Şubesi ile birlikte toplam 36 itiraz olduğunu belirten Öztürk, bunlara ek olarak planlarda yeni düzenlemeler yapıldığını kaydetti.
Öztürk'ün açıklamasının ardından gruplar gündem maddelerine ilişkin görüşlerini açıkladı.
CHP Grup Sözcüsü Deniz Fırat Budak, vatandaşın maksimum beğeneceği ve seveceği bir plan yapıldığını belirterek, "Bazı yerlerde 'emsal az' diye eleştiriler geliyor. Yapabileceğin en azamisinin yapıldığını düşünüyoruz. Çünkü yapılacak plan iptal edilecek bir plan olmamalı, vatandaşın yıllardır beklediği hayali gerçekleştirecek bir plan olmalı" diye konuştu.
VATANDAŞIN EMSALİ ÖNEMLİ
AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek ise, söz konusu mahallelere ilişkin alt ve üst ölçekli planlar mecliste kabul edilirken de emsal artışı talebinde bulunduklarını hatırlatarak, vatandaşın yüksek emsalden yararlanıp daha büyük yapılar yapabilmesinin önünü açacak bir emsal belirlenmesi gerektiğini yineledi.
MHP Grup Sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise planlara yapılan itirazların olağanüstü bir mecliste görüşülmesini manidar bulduklarını belirtti. Hazırlanan planın vatandaşın beklentisini karşılamayacağını savunan Oktay, "Emsalin daha da yükseltilmesi gerekir. Bu plan plan değil. Vatandaşımızın sorununu çözmüyor. MHP olarak bu emsalin meclis üyelerinin takdiri doğrultusunda en az 2 emsal olarak değerlendirilmesi ve vatandaşımızın lehine karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.
KARARLARA OY ÇOKLUĞU
Grup görüşlerinin değerlendirilmesi sonrası Kepezaltı ve Santral mahallelerine ilişkin 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlara yapılan itirazların reddi yönünde görüş bildiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun raporu oylamaya sunuldu. 1/25000'lik plana ilişkin madde CHP grubunun kabul, AK Parti ve MHP gruplarının ret oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. 1/5000 ve 1/1000'lik planlara ilişkin maddeler ise CHP grubunun kabul, AK Parti grubunun çekimser, MHP grubunun da ret oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
SÖZÜMDEN ACELE ETTİM
Oylamanın ardından bir değerlendirme de Başkan Akaydın'dan geldi.Vatandaşa söz verdiklerini hatırlatan Başkan Akaydın, "Bu sözün bir anlamda bağlandığını görmekten çok mutluyum. Bu bir açık artırma konusu değil. Kente vereceğiniz emsal benim her zaman söylediğim gibi imar hukukuyla ve tekniğiyle bağdaşan bir emsal olacak. Kentin yapısını bozmayacak, kent vaat ederek olacak. Aksini yaparsanız sık sık iptallerle karşılaşırsınız. Verdiğimiz emsal Kepez ilçemizin genel dokusuna bakıldığında olabileceğinin maksimumudur. Niye acele ettim? Tabi ki vatandaşa söz verdiysek, bir an önce tapularını vermek için yaptık. Gerekirse tapularını daha önce verelim dedik" diye konuştu.
BAŞKANDAN JAPONYA ÖRNEĞİ
Konuşmasına Japonya gezisinden notlarla devam eden Başkan Akaydın,"Japonya'da yüksek katlı binalar var. Bir teknik gezi için Japonya'da Tokyo kentini gördük. Öyle bir şehirde yaşamayı Allah bana göstermesin. Hiç ağacı olmayan, hiç yeşili olmayan, 15. katının önünden otobüs geçen bir apartmanda yaşamayı kaliteli yaşam olarak görmüyorum. Avrupalı da böyle görmüyor. Kentin içinde 15 milyon insan hapishanede yaşıyor. Ben Antalya halkına böyle bir şeyi layık görmüyorum" dedi.
Başkan Akaydın'ın konuşmasının ardından meclis oturumunu kapatırken, salonda bulunan vatandaşlar alınan kararları alkışlarla tebrik etti.
(İA-SK-Y)

28.01.2013 17:48:22 TSI

Editör: Wan Haber