Adana'da mahkeme kararıyla 'yürütmesi durdurulan' 'Evsel Katı Atık Toplama Bedeli' yönetmeliği, mecliste ilçe belediyeler ile anakent belediyesini karşı karşıya getirdi. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, ücretlerin toplanmasının durdurulmadığını vurgulayarak, "Evsel Katı Atık Toplama Bedeli, Çevre Temizlik Vergisi düşülmüş haliyle toplanacak" dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı ilk oturumu, meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Başkan Vekili Fethi Coşkuntuncel başkanlığındaki oturumda, Adana 1. İdare Mahkemesi'nin Evsel Katı Atık Toplama Bedeli Yönetmeliğiyle ilgili 'yürütmeyi durdurma' kararı tartışıldı. Meclis toplantısında, ilçe belediye başkanları, büyükşehir belediyesinin kendilerini halkla karşı karşıya getirdiğini savundu.
Oturumda gündem dışı söz alan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, evsel katı atıklarla ilgili ücretin, mahkemeye intikal edip yürütmeyi durdurma kararı verilmesiyle ilgili basında haberler çıktığını hatırlatarak, bu ücretlerin toplanmasının iptal edilmediğini söyledi. Çelikcan, "Ücretlerin alınmaması gibi bir mahkeme kararı bulunmamakla beraber, ücretlerin Çevre Temizlik Vergisi düşülmüş haliyle toplanması uygun bulundu. Ancak mahkeme, bu kararın Büyükşehir Belediye Meclisi'nce alınması gerektiğine hükmetti" dedi. Mahkeme kararının, yapılan açıklamalarda çarpıtıldığını ileri süren Çelikcan, "Burada birileri çıkıp şov yapıyor, ucuz kahramanlık yapıyor. Ücreti haksız yere alıyormuşuz gibi göstermek istiyor. İlçe belediye başkanları doğru olanı yapmıştır. Aksi takdirde, bizlere zimmet çıkabilirdi. Buradaki dayanağımız ise Çevre Kanunu; kanun çerçevesinde çıkarılan yönetmelik. Mahkeme kararına saygılıyız, biz de birey olarak bu ücretlerin iptal edilmesini istiyoruz ancak belediye başkanları olarak bu ücretleri yönetmelik çerçevesinde toplamak zorundaydık. Büyükşehir Belediyesi Evsel katı Atık Toplama Bedeli'ni su faturasına eklemek yerine, ucuz siyaset yaparak, faturanın altına ilçe belediyelerinin kararıyla bu bedellerin toplandığı ibaresini, mavi, kırmızı renklerle koyup, bizi vatandaşın önüne atıyor. O zaman, biz de otopark bedellerini toplarken bildiri hazırlayıp üzerini boyayarak, bunu Büyükşehir Belediyesi topluyor mu demeliyiz?" diye konuştu.
Çelikcan'ın konuşmasının ardından, ayağa kalkan CHP'li Meclis Üyesi Hüsnü Karadeli, Çelikcan'ın "Birileri şov yapıyor" sözüne tepki gösterince, ikili arasında sözlü tartışma yaşandı.

"İLÇE BELEDİYELERİNİ HALKIN ÖNÜNE ATIYORLAR"
Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan da katı atık ücretleriyle ilçe belediye başkanlarının halkın önüne atılmak istendiğini iddia etti. Arıkan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın demeçlerinde, katı atıkla ilgili ilçe belediyeleri suçlamasına sitem ederek, ilçe belediye başkanlarından özür dilenmesini istedi.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Halil Tüm ise yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi tarafından ASKİ faturasına eklenen 'Katı Atık Bertaraf Bedeli' ile ilgili hesap hatası olduğuna dikkat çekti. Tüm, sözlerini şöyle sürdürdü:
"9 milyon TL katı atık taşıma bedeli, 5 milyon 500 bin TL bertaraf bedeli, 550 bin TL işçi ücreti, 330 bin TL civarında da SGK ve vergi bedeli, katı atığın bertarafı için oluşan maliyetler. Ancak 25 milyon TL'lik bir maliyet daha olduğu görünüyor fakat bu maliyetin nereden, nasıl geldiğiyle ilgili hiçbir açıklama yok. Hesap yanlış yapılmışsa düzeltilmesini, doğruysa bu 25 milyon TL maliyetin nereden doğduğunu öğrenmek istiyorum."
Konuşmaların ardından, oturum gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti. Meclis'te, Girne ile kardeş şehir olunmasına ilişkin teklif, geçici ve mevsimlik işçi vizeleri ile ilgili teklif ve TCDD ile protokol yapılması için yetki verilmesi konusundaki teklif, görüşülerek komisyonlara devir edildi. Seyhan'da bulunan ve Asayiş Ekip Amirliğince kullanılan 800 metrekarelik yerin İl Emniyet Müdürlüğü'ne 10 yıl süre ile tahsisine ait teklif ise geldiği gibi kabul edildi.
(SZP-AKL-Y)

10.12.2012 17:09:16 TSI

Editör: Wan Haber