Wan Haber Merkezi

Proje kapsamında Çatak ilçesinin Reşan, Alakaynak ve Usanmaz mahallelerinde 5 bin 500 ağaca 48 bin fıstık aşısı yapılarak, burada bulunan yabani bıttım ağaçları fıstık ağaçlarına dönüştürüldü.

Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte bir ilk olarak başlatmış olduğu yabanı bıttım ağaçlarının fıstık ağaçlarına dönüştürülmesi projesi geçen yıl olduğu gibi bu yılda devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2015 yılı içerisinde ilk olarak başlattığı ve bu kapsamda Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde 4 bin bıttım ağacının fıstık ağacına dönüştürülmesi projesi bu yılda devam etti.

Büyükşehir Belediyesi bu yılda aynı proje kapsamında Çatak ilçesinde bulunan 5 bin 500 ağaca 48 bin fıstık ağacı aşısı yaparak burada yer alan binlerce yabani bıttım ağacını fıstık ağacına dönüştürdü. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından ilkbahar aylarının başlangıcı ile bölgede aşı yapılacak ağaçların keşif çalışmalarının ardından yabani bıttım ağaçlarını budayarak aşılanmaya hazır hale getirdi.

Yapılan bu çalışmaların ardından Pervari ilçesinden getirilen aşı kalemleri ile aşı çalışmaları yapıldı. Yaklaşık iki ay süren bu çalışmaların ardından Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Çatak ilçesinin Reşan, Alakaynak ve Usanmaz mahallerinde 21 kişilik ekip ile iki ay içerisinde toplamda 5 bin 500 yabani bıttım ağacına 48 bin fıstık ağacı aşısı yaptı. 

Proje birçok bölge de hayata geçirilecek 

Büyükşehir Belediyesi tarafından bölge yapılan bu çalışmaları yurttaşlar tarafından büyük bir takdir ile karşılanırken, belediyenin aynı çalışmaları kendi mahallelerinde yapılması için yurttaşlar tarafından yoğun başvuru talepleri yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve örnek proje olarak adlandırılan bu çalışma daha sonra ise belirlenen birçok bölge de hayata geçirilecek.

Büyükşehir Belediyesi, uygulanan proje ile bölgede fıstık ağaçlarını yetiştiriciliğini sağlarken, diğer bir taraftan ise çiftçilere yönelik ekonomik gelir kaynağı oluşturacak. Gerçekleştirilen bu proje hiçbir maddi gideri olmayan ve tamamen doğada kendi kendine yetişen yabani bıttım ağaçlarının Siirt fıstığı ile aşılanmasının ardından fıstık ağacına dönüştürülmesi için çalışma yapan Büyükşehir, böylelikle yüzlerce çiftçi ailenin ekonomik gelirlerini bu ağaçlardan sağlanmasının önünü açacak. 

Editör: Wan Haber