Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan'ı makamında ziyaret eden UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, 'Kadın Dostu Kentler' konusunda Büyükaslan'a bilgi verdi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilciliği'nin, kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği 'Kadın Dostu Kentler Projesi' kapsamında, Adıyaman da 'Kadın Dostu Kent' olacak.
Başkan Büyükaslan'a konu hakkında bilgi veren UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan herkesin eşit bir biçimde yararlanabilmesi ve kadınların karar alma süreçlerinde eşit ve daha aktif rol alması amacıyla 'Kadın Dostu Kentler Projesi'nin hayata geçirildiğini belirtti. Dr. Huque verdiği bilgilerde, şunları söyledi:
"Kadın Dostu Kent; kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan herkesin eşit bir biçimde yararlanabileceği kent demektir. Kent nüfusunun yarısını oluşturmalarına rağmen kadınlar, yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit bir biçimde katılamamaktadırlar. Halbuki kadınlar seçilmiş ve atanmış yerel yöneticilerin planlama ve yönetim sürecinde danışmaları gereken doğal ortaklardır. Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsil talebi; anayasal bir haktır, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Genel hedef; kadın STK'lar, taban örgütleri, ulusal ve yerel düzeydeki devlet kurumları ile yapılacak yerel çalışmalar neticesinde, yerel yönetim planlama süreçlerine cinsiyet eşitliğinin dahil edilmesiyle, kadın dostu kentlerin oluşmasına zemin hazırlayan bir ortamın geliştirilmesi. Bu konularda Sayın Başkanımız Necip Büyükaslan'a 'Kadın Dostu Kentler Projesi' konusunda bilgi verdik."
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükaslan ise, "Kadın Dostu Kentler Projesi gerçekten önem taşıyan bir projedir. Bilindiği gibi, bugün de dünyanın birçok yerinde kadınlar horlanmaktadır. Rusya'da da kadına zulmedildi, zorla kolhozlara sokuldu. Erkek gibi en ağır işlerde, erkek şeflerin baskısı altında, insafsızca, boğaz tokluğuna, hayvanlar gibi en ağır işlerde zorla çalıştırıldı. Fakat zulüm payidar olmadı. Bilinen akıbete uğradı. Yüce Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in hadisinde de belirttiği gibi; 'Cennet anaların ayakları altındadır.' İşte bu hadis bile bizlere kadının önemini ve yerinin neresi olduğu konusunda aydınlatmaya yeterlidir. Biz de kadın anadır, kadın kardeştir, kadın evlattır, kadın yardır, kadın eştir, bu nedenle kadınların her zaman bizlerde yeri üst sıralarda yer almıştır. Bu proje ile hayatın her alanında bulunan kadınlarımız karar alma süreçlerinde daha aktif rol alacaktır. 'Kadın Dostu Kent Projesi' kapsamında Adıyaman ilimizin bu projenin her alanında olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
(CK-SO-Y)

28.01.2013 16:36:32 TSI

Editör: Wan Haber