Rescate Hotel’de düzenlenen toplantıya Van Valisi Münir Karaloğlu, Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Başkan Danışmanı Ahmet Kansız, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve belediye temsilcileri katıldı. 


Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Belediyeler Birliği Genel Başkan Danışmanı Ahmet Kansız, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kansız, bu yeni kanunla, merkezin görevlerine iyi kullanabilme ölçüsünde belediyelere yetki devri yaptığını söylemenin çok abartılı olmayacağını belirterek "Bu bağlamda yeni kurulan, yapılaşacak ve teşkilatlanacak olan büyükşehir belediyelerin kendilerine verilen ve il düzeyinde kanunla yapılması istenilen imar, ulaşım, su ve kanalizasyon gibi hizmetlerin, verimli, vatandaşa çok daha nitelikli bir şekilde sunulmasıyla elbette belediyecilik anlamındaki dönüşümün çok önemli bir aşamaya geleceğini söylemek abartılı olmaz. Bu toplantı konuşmaktan çok soru-cevap şeklinde olacak. Bu nedenle sözü çok uzatmadan, toplantının hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.


Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi de, 13 kent ile birlikte Van’ın da büyükşehir ilan edilmesinin ardından diğer kentlerde yaşanan deneyimlerin Van'a aktarılması açısından toplantıyı çok önemsediklerini belirtti. Abi "Kentimizin büyük şehir ilan edilmesi, eksiklikleriyle birlikte büyük sevinçle karşılanmıştır. Kentimizi diğer büyük kentler gibi kısa bir sürede toparlanarak gelişmesi için biz yerel dinamiklerin bunu çok iyi değerlendirmesi lazım. Daha çalışmaların başındayken ortaya koyacağımız pratikler kentimizin gelişimi yönünden çok önemli bir adım olacaktır. Geri dönüşümü olmayan hataları en aza indirecek, çok iyi bir plan dahilinde bu süreci yürütmemiz gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Vali Münir Karaloğlu ise, son derece önemli reform içeren bu yasayı çok önemsediklerini anlattı. Büyük bir dönüşüm ve değişim yaşanacağını belirten Karaloğlu "Bu dönüşüm ve değişimi sancısız yaşamamız için öncelikle çıkan yasayı iyi anlamamız ve iyi uygulamamız gerekir. Yasaların getirdiği tavsiye komisyonları bizim ilimizde de kuruldu. İldeki tüm köylerimiz mahalle olacak ve belde belediyelerimiz 2014 yerel seçimlerinden sonra olamayacak. Beldelerimiz de mahalle olacak. Özel idareler ve ilçede bulunan Köylere Hizmet Götürme Birliği tasfiye edilecek. Bu toplantı soru-cevap şeklinde geçecek. Kafamızdaki tüm sorulara cevap bulacağız. Bu nedenle toplantı çok önemli” şeklinde konuştu.


Daha sonra İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, ilgili kanun konularında bir sunum yaptı. Toplantı, soru-cevap şeklinde devam etti.

Editör: Wan Haber