AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, bu hafta Menemen'e bağlı Süleymanlı, Görece, İğnedere ve Aykıran köylerine ziyarette bulundu.
AK Parti Menemen İlçe Başkanı Arif Kuran ve ilçe yöneticilerinin hazır bulunduğu ziyarette, Büyükşehir Belediye Kanunu hakkında bilgilendirmelerde bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Ulema, yeni Büyükşehir Belediye kanunu hakkında muhalefetin bilinçli bilgi kirliliği oluşturduğunu, halkı yanlış bilgilendirdiğini söyledi.
Yasaya karşı çıkan bazı kesimlerin köy muhtarlıklarının kaldırılacağı yönünde dedikodu ürettiğini bunların asılsız olduğunu, mahalleye dönüşen köy muhtarlıklarının mahalle muhtarlığı olarak hizmet vermeye devam edeceğini ifade eden Ulema; bu kanunla köylülerin hiçbir hak kaybına uğratılmadığını aksine mevcut haklardan eşit faydalanabilme imkânı bulacağını belirtti.
Türkiye'de belediyecilikte hizmet ve kalitenin AK Parti dönemiyle başladığını ifade eden Ulema, kalkınma ve siyaset yerelde başlar ilkesinden yola çıktıklarını söyledi.
Ulema, yeni Büyükşehir Yasasıyla amacın gerek genel gerek yerel düzeyde demokrasiyi güçlendirmek olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Seçmen, yönetimde kendi yöresiyle ilgili her türlü düzenlemeye en etkin şekilde söz sahibi olarak katılacaktır. Daha önce yalnızca Muhtar ve İl Genel Meclisi üyesini seçen köylerde yaşayan vatandaşlarımız bu yasayla, birinci kademeden başlayarak, muhtarını, ilçe belediye meclisini, ilçe belediye başkanını ve büyükşehir belediye başkanını seçecektir. Böylece yalnızca kendi yakın çevresinin değil, bağlı bulunduğu ilçenin dahası büyükşehrin bile düzenlenmesinde söz sahibi olabilecektir."
Yasayla amaçlananın belediye hizmetlerinde verimliliği artırmak ve il sınırları içinde her bölgeye eşit hizmet götürülmesini sağlamak olduğunu anlatan Nesrin Ulema, şunları söyledi: "Yeni çıkardığımız bu yasayla hiçbir vatandaşımız hak kaybına uğramayacak ya da kendisinin aldığı hizmetin kalitesinde bir eksilme olmayacaktır aksine her vatandaşımız eşit ve daha kaliteli hizmet almaya başlayacaktır."
Yeni Büyükşehir Yasası'nın neler getirdiğine de değinen Ulema, köylerdeki orman ve mera haklarının olduğu gibi korunacağını ve tasarrufunun köylülere ait olduğunu, yine köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan belediye vergi harç ve katılım paylarının 5 yıl alınmayacağını, su ücretlerinin 5 yıl süreyle en düşük su tarifesinin dörtte birini geçmeyeceğini söyledi.
Belediyelerin mahalleye dönüşen köylere 10 yıl gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yatırımı yapacağını dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, yine bu düzenlemeyle büyükşehir sınırları içerisinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payının yüzde 6'ya çıkarıldığını ilçe belediyelerine ve büyükşehirlere verilen yüzde 2.5 genel bütçe payının yüzde 4.5'a çıkarıldığını kaydetti.
Ulema, mahalli idare paylarındaki artış oranları, 2013 mahalli idare payları mevcut durum ve kanuna göre karşılaştırıldığında; İstanbul için yüzde 8,95 Ankara için yüzde 5,76 artış olurken İzmir için yüzde 14,65 oranında artacağını vurgulayarak, "İzmir bu kanunla üç büyük ilimiz arasında en avantajlı il olacaktır" dedi.
(HD-HO-Y)

14.01.2013 12:16:51 TSI

Editör: Wan Haber