Kıyı Ege Belediyeler Birliği Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı'nda belediye başkanları ile çalışanlarına kentsel dönüşümün önemi ve bütünşehir yasası hakkında bilgi verildi. Vali Kıraç da, EXPO vurgusu yaparak "Çalışmalar hız kazandı" dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği ile Kıyı Ege Belediyeler Birliği Mevzuat Toplantısı'na İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batür, Belediye başkanları, Belediye Meclis üyeleri, Belediye avukatları, Belediye Şirketleri Yetkilileri, Belediye personeli ve Belediye Birlikleri personeli katıldı. Kaya Termal Otel'de gerçekleştirilen toplantıda Ticaret Hukuku, Bütünşehir Yasası, Borçlar Kanunu hakkında konuşmalar yapıldı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sami Karahan da 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve bu kanunla ilgili mevzuatlar hakkında bilgi verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batür, Bütünşehir Yasası'nı derinlemesine ele alarak yerel yönetimleri detaylı bilgilendirmeyi hedeflediklerini belirtti. İzmir Valisi Cahit Kıraç da kentsel dönüşüm ve EXPO'yu gündemine aldı.
Hazırlanan yasaların yerel hizmetlere daha kaliteli bir boyut getirmek adına düzenlendiğini belirten Vali Kıraç, "Ekonomide dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına, turizmde ilk beşe girme hedefleriyle yola çıktık. 500 milyarlık ihracat hedefimiz var. AB'ye girmeyi öncelikle insanlarımız için istiyoruz. Genç bir ülkeyiz. İhtiyaçlara göre adım atıyoruz. Büyükşehir Yasası gibi yerel yönetimleri düzenleyen yasalar ile merkezi yönetimi etkin kılacağız. Eksiklerimiz var ama zamanla aşacağız. Yerellerin artan sorumlulukları ile birlikte bunu aşabilmesi için mevcut insan kaynakları geliştirilmeli, kurum içi eğitimlere ağırlık verilmeli" dedi.
6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ve 6306 Sayılı Afet Bölgelerinin Dönüştürülmesi Yasası'na değinen Kıraç, kentsel dönüşümün sadece yıkmak olmadığına da dikkat çekti.

DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
Yaşadığımız coğrafyanın deprem bölgesi olduğunu ve bu noktada alınması gereken önlemlerin olduğunu ifade eden Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afet bilinci oluşturmalıyız. Kayıpları asgari seviyeye indirmeliyiz. Kentsel dönüşüm artık kaçınılmaz. Daha sağlıklı, güvenli ve kaliteli yaşam sağlayacak önlemleri acilen almamız gerekiyor. Kent kimliği önemli. Yıkım ve alan temizliği değil. Sosyal, ekonomik boyutu da var. Kent bilinci oluşturmak adına atılım sağlayabileceğimiz, önemli bir fırsat. Belediye başkanlarımızdan da bu konuda somut adımlar bekliyorum."

EXPO ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
Konuşmasının ana gündem maddelerini oluşturan EXPO konusunda çalışmalara hız kazandırıldığını ve 2013 yılı Kasım ayında sonuçlanacağını açıklayan Vali Cahit Kıraç, şunları söyledi: "370 hektarlık alanı İzmir'e kazandırıyoruz. Kent içi yeşil park İzmir'e kazandırılmış durumda. Uygulamaya geçiyoruz. Artık süreç başlıyor. Bu sürece destek olması açısından iktisat kongresini yeniden gerçekleştirmek adına Kalkınma Bakanlığı ile görüşüyoruz. Yine 2013'te 23 Nisan Ulusal Çocuk Şenlikleri İzmir'de gerçekleşecek. 35-40 milyonun ziyaret edeceği bir platformu İzmir'e kazandıracağız."

YÖNLENDİRİCİ ÇALIŞMALAR VAR
Özellikle belediye şirketlerinin yönetimi hakkında bilgilendirmelerin yapılacağını ve Ticaret Hukuku konusunda detayların konuşulacağını söyleyen Abdül Batür de, şöyle konuştu: "Özellikle afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi ile ilgili çıkan kanundan sonra yerel yönetimleri yönlendirici çalışmalar var. Ama bunların daha detaylı bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi çok önemli. En önemli çalışmalardan bir tanesi kentsel dönüşüm olacak. Bu kanunun doğru bir şekilde uygulanabilmesi gerekiyor. İnsanlarımızın ve yerel yöneticilerimizin birbirini tanıyarak belediye sıkıntıları dışındaki örf, adet ve geleneklerimizi de paylaşıyoruz."
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Recep Şahin de, mevcut şartlarla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirterek "Sadece teknik konularda değil aynı zamanda kültürel ve sosyal konularda da belediyelerimizin faaliyetleri artıyor. Her alanda ve her noktada eğitim veriyoruz. 2013 yılında verdiğimiz eğitimlerin bir çoğunu Ankara'da Belediye Akademisi başlığı adı altında bir tesis yaparak açık alan eğitim parkurlarıyla belediyecilik hizmeti verecek arkadaşlarımızı yetiştirmek istiyoruz. Bir takım mevzuat, yasa gibi çalışmalar var. Bakanlık tarafından hazırlanan bir su taslağı kanunu var. Bir çalışmayla görüşlerimizi oluşturduk. Görüşlerimizi belediyelerimizin hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde ifade ediyoruz" dedi.
Toplantının ilerleyen günlerinde Mahalli İdareler E. Genel Müdür Yardımcısı Okay Memiş, son zamanlarda belediyelere yapılan operasyonlarla ilgili Belediye başkanları, Meclis üyeleri ile bürokratların soruşturma ve yargılama usullerini, son gününde de Türkiye Belediyeler Birliği İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Ünal katılımcıları bilgilendirecek.
(HD-HO-Y)

19.12.2012 14:26:16 TSI

Editör: Wan Haber