MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile ilgili 'Ben de olsa dağa çıkardım' sözlerine tepki göstererek, "Dağa çıkmayı masumlaştıran, meşrulaştıran Sayın Arınç'ın bu tutumu karşısında Sayın Başbakan ne düşünmektedir? Bu bir rol paylaşımı mıdır, yoksa farazi bir durum mudur?" diye sordu.
TBMM Genel Kurulu'nda 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinin son gününde MHP grubu adına Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Genel Kurul'a hitap etti. Bu yılki bütçe görüşmelerinin "heyecansız ve ruhsuz" geçtiğini söyleyen Şandır, bütçe görüşmelerinin hızlandırılmış bir siyaset okulu gibi olması gerektiğini ifade etti. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'nin 'Muhalefet öneri getirmiyor' eleştirisine yanıt veren Şandır, "Burada 'hiçbir öneriniz olmadı' diyorsa, tutanaklar orada, çok sayıda öneri olduğunu görecekler. Daha önceki bütçelerde önerimiz oldu ama dikkate almadılar. Her Aralık ayında aynı nakarat, rakamlara takla attırmalar, muhalefet eleştirmek, Başbakana methiyeler, geçmişe yönelik eleştiriler" dedi.
Bütçe görüşmelerinin 2012 Sayıştay raporu olmadan yapılmadığını söyleyen Şandır, bunun Meclis tarihinde bir ilk olduğunu ifade etti. Bütçe'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinin rapor gelmeden yapıldığını kaydeden Şandır, "Bu durum, bize göre bir hukuksuzluktur, hukuk ihlalidir. Burada yapılan oylamanın meşruiyeti tartışılır hale gelecek" diye konuştu. Şandır, bunun hesabının Yüce Divan'da sorulacağını söyledi. Hükümetin yaptıkları ile övünmesini eleştiren Şandır, "Siz adeta yaptıklarınızı milletin başına kakıyorsunuz, halbuki görevinizin gereğini yapıyorsunuz" dedi.
Kendi dönemlerini savunan Şandır, 3 yıllık iktidar ortağı oldukları dönemde iki deprem yaşandığını anımsattı. Şandır, yaptıkları reformlarla enflasyon ve borçlanmanın düşmeye başladığı bir dönemde görevi AK Parti'ye devrettiklerini söyledi. Şandır, "2002 yılında var olup da unuttuğumuz hangi sorunumuz var? Hangi sorun çözüme kavuştu. Bugün ülkemiz dünden farklı, dünden daha iyi, güzel bir durumda değil" ifadelerini kullandı. İktidarın 'büyüdük' sözlerini eleştiren Şandır, işsizliğin olduğu bir yerde büyümeden bahsedilemeyeceğini söyledi. Şandır, "Birileri büyüyor ama milletimizin büyümediği çok açık ve net" dedi.
Şandır, 2002 yılında 6 milyar 250 milyon lira olan tüketici ve bireysel kart borcunun bugün 252.9 milyar lira olduğu belirtti. Şandır, 2002 yılından bu yana cezaevlerinin dolup taştığını, 2002 yılında 9 bin olan icra dosyasının bugün 20 milyona ulaştığını savundu. Özelleştirmelere de tepki gösteren Şandır, Türkiye'nin yabancılara açık pazar haline getirildiğini söyledi. Şandır, "En son otoyolları ve köprüleri sattınız. Bütçe açıklarını kapatmak için daha neyi satacaksınız?" dedi.
Konuşmasında terör konusuna değinen Şandır, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ile ilgili söylediği 'Ben de olsam dağa çıkardım' sözlerine tepki gösterdi. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin terör sorununu azaltamadığını söyleyen Şandır, "Sayın Başbakan'ın terörle mücadele konusunda ortaya koyduğu tavrı MHP olarak her zaman destekliyoruz. Dağa çıkmayı masumlaştıran, meşrulaştıran Sayın Arınç'ın bu tutum karşısında Sayın Başbakan ne düşünmektedir? Bu bir rol paylaşımı mıdır, yoksa farazi bir durum mudur? Devleti suçlayarak, güvenlik güçlerini suçlayarak dağa çıkmayı bir hak haline getirirseniz; gazetelerde okudum 'İmralı canisi çok masummuş, Nurcuymuş, imammış, suçlu devletmiş'...Böyle bir anlayış. Şimdi bunu gazetelere yansıtmak, Sayın Arınç'ın buna sahip çıkması. Siz ne yapmak istiyorsunuz? Yani safını bölücü terörden yana kararlaştırdıysanız bunu söyleyin millete. Bir yandan 'bölücü terörle mücadele edeceğiz' diye nutuk atacaksınız, bir yandan da bölücü terörü sahipleneceksiniz. O zaman bu memlekette dağa çıkmayan insan mı kalır Sayın Arınç'ın bu mantığıyla. Sayın Arınç'ın bu tavrı karşısında Sayın Başbakan'ın tavrını görmek istiyoruz. Bu düşünceleri paylaşıyor mu? Yada bu düşüncelere sahip olan Sayın Arınç ile çalışmaya devam edecek mi?" dedi. Şandır, AK Parti'yi milli kimliği sulandırmakla suçladı.
Konuşmasında Türkiye'nin dış politikasını da eleştiren Şandır, "Ya tarih yazacağız, ya da maalesef Türkiye tarih sayfasından kaybolacak" dedi.
(EDA-OK-Y)

20.12.2012 18:04:17 TSI

Editör: Wan Haber