Burun eğriliği, burun boşluğunu tam ortadan iki eşit parçaya ayıran burun kemiği ve kıkırdak dokunun kişinin solunumunu engelleyecek şekilde eğri ya da çarpık olması durumudur. Burun eğriliği birçok insanın farkında olmadan yaşadığı en sık rastlanılan burun şekil bozukluğudur. Ancak yalnızca ileri derecedeki burun eğrilikleri nefes alma sorunlarına yol açar ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Estetik cerrahide burun eğriliği ise kişinin yüz güzelliğini olumsuz yönde etkilediği için kişilerin mutsuz olmasına yol açabilir.

Burun eğriliği hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açar

Burun eğriliği kalıtımsal özellikler, doğumsal anomaliler ya da kaza, buruna darbe alma gibi travmatik sebeplerden ortaya çıkabilir. Burun eğriliğinin en sık karşılaşılan belirtileri nefes alma sorunları, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, horlama, uyku apnesi, bazı durumlarda burun kanaması ve baş ağrısı olarak ortaya çıkabilir. Estetik açıdan burun, yüze ilk bakışta dikkati çeken bir organdır. Burunda şekil bozukluğu olduğu durumlarda kişi bu bakışların şekil bozukluğundan kaynaklandığını düşünür. Zamanla bu bakışlardan rahatsızlık duyar ve özgüven sorunları yaşamaya başlar.

Burun eğriliği nasıl düzeltilir

Burun eğriliği estetiğinde kullanılan teknik cerrahın tercihine göre değişiklik gösterir. Kapalı burun estetiği izsiz bir yöntem olduğu için birçok cerrah genellikle kapalı tekniği tercih eder. Bu teknikte kesiler burun deliğinin içine açılır. Burun kemiğindeki eğrilik kişinin burnundaki soruna göre düzeltilir. Bunun için törpüleme işlemi, kıkırdak ya da doku nakli gibi gerekli olan prosedürler uygulanır. Ameliyat genellikle genel anestezi uygulanır. Burun eğriliği estetiği yaklaşık 1,5 saat sürer. Birkaç gün içinde hasta normal hayatına dönebilir. Burun eğriliği operasyonu sonrası buruna alçı ve tampon uygulanmaz. Atel ve bant uygulaması kişinin ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha rahat geçer.

Burun estetiklerinin hepsinde kişinin kemik gelişiminin tamamlanması gerekir. Bu kadınlarda 18 erkeklerde ise 22 yaş civarında tamamlanır. Kaza gibi travmatik durumlarda bu yaş sınırı daha erken yaşlara çekilebilir.

Ameliyatsız burun estetiği tekniği

Cerrahi tekniklerin dışında burun eğriliği dolgu enjeksiyonu teknikleriyle de düzeltilebilir. Dolgu enjeksiyonu tekniği ile burun eğriliği düzeltilebilir. Bazı durumlarda nano yağ enjeksiyonu tekniğinden de faydalanılabilir.

Burun eğriliği tedavisi kişiye özel planlanır. Bunun için burnun fiziki muayenesinin yapılıp ihtiyaca göre en uygun teknik belirlenir. Cerrahın ve hastanın tercihi bu noktada önemli rol oynar. Alanında uzman estetik cerrahtan destek alarak size en uygun tedavi şeklini öğrenebilirsiniz.

Editör: Wan Haber