İddialara göre Diyanet'in topladığı bursların önemli bir bölümünün kaydı tutulmuyor. Toplanan astronomik tutardaki burslar ise öncelikle Diyanet'te görevli üst düzey bürokratların aile ve akrabalarına, kalan küçük meblağ ise sus payı olarak durumdan haberdar olarak diğer personele dağıtılıyor.

DİYANET'TE BURS SKANDALI

 Diyanet Vakıfları hem Türkiye'de hem de yurt dışında ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtmak üzere burs topluyor. Ne var ki bu bursların miktarı, kimlere ve nasıl dağıtıldığı ise büyük bir soru işareti. Ortaya atılan iddialar son zamanlarda tuhaf fetvaları ile dikkat çeken Diyanet'in itibarını sarsacak cinsten.

Öncelikle toplanan bursun miktarının astronomik rakamları bulduğu tahmin ediliyor. Ancak rakam tam olarak bilinmiyor. Çünkü iddialara göre özellikle Avrupa'da toplanan burslar kayıt dışı tahsil ediliyor. Yani kimden, ne kadar ve ne kadar süre ile burs tahsilatı yapıldığı bilinmiyor. 

BURSLAR HISIM AKRABAYA MI?

Bursların dağıtılması konusunda da çok büyük usulsüzlükler yapıldığı ileri sürülüyor. İddialara göre burslar öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki üst düzey yöneticilerin çocukları ile dost ve akrabaları arasında dağıtılıyor. Geri kalan cüzi miktardaki burs ise bu durumdan haberdar olan memurların susması karşılığında Diyanet memurlarının çocuk, dost ve akrabalarına dağıtılıyor. Tam olarak kayıt altında olmadığı belirtilen bursların dağıtımı bu sebeple oldukça kolay yapılabiliyor ve bir açık söz konusu olmuyor. 

SKANDALLAR ZİNCİRİ
 Hesapların denetimi konusunda da çok çarpıcı iddialar var. İddiaya göre Diyanet Vakfı'nın hesapları belirli müfettişlere inceletiliyor. Açıkları görmezden gelen veya kapatan müfettişler mükafat olarak hac, umre veya yurt dışı temsilciliklerde görevlendirme ile ödüllendiriliyor. Diyanet'ten YÖK üyeliğine geçen Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu'nun bu iddialardan rahatsız olduğu, önlemeye çalıştığı, ancak başaramadığı için de YÖK'e geçtiği ise bir başka iddia.
 KAYNAK: Karşı

Editör: Wan Haber