Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihçiler tarafından şehrin tapusu olarak nitelendirilen ve tarihi kimliği yansıtan belgeler olarak kabul edilen 'Tarihi Bursa Mezar Taşları' kitabının ikinci cildini Emirsultan Mezarlığı kitabı olarak Bursa belgeliğine kazandırdı. Başkan Altepe, tarihçilerin 'kaybolan bir mezar taşını şehrin tarihinden silinen bir satır' olarak değerlendirdiğini belirterek, Bursa'nın kaybolmaya yüz tutan tüm değerlerini ortaya çıkarmak için büyük çaba harcadıklarını söyledi.
Cumhuriyet döneminden Osmanlı ilk dönem eserlerine Bitinya surlarından arkeolojik kazılara kadar Bursa'nın tüm tarihi değerlerini ayağa kaldırıp, işlevlendirerek buraları yaşayan mekanlar haline getiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel miras çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Bursa'nın manevi odak noktalarından köklü eğitim kurumlarına, önemli şahsiyetlerinden el sanatları ve seyahatnamelere kadar her alanda hazırlanan yayınlarla kentin hafızasını tazeleyen Büyükşehir Belediyesi, 'Tarihi Bursa Mezar Taşları' kitabının ikinci cildini Emirsultan Mezarlığı kitabı olarak Bursa belgeliğine kazandırdı. Bursa belgeliğine bu dönem kazandırılan 80'in üzerindeki eser arasında yerini alan kitabın tanıtım toplantısı, Büyükşehir Belediyesi'nce restore edildikten sonra kültür merkezi olarak hizmete açılan Emir Buhari Tekkesi'nde yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gerek tarihi ve kültürel mirasa yönelik restorasyon çalışmaları gerekse de somut olmayan kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması yönünde yaptıkları çalışmalarla Bursa'nın 'Müze Kent' olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Bursa'nın tarihinde mezar taşları ve hazirelerin önemli yeri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Bursa tarihinde ıssız kalmış, büyük şahsiyetler ve yeri doldurulamayan, yaşadıkları döneme iz bırakan insanlardan şehrin yöneticilerine kadar herkesin bu hazirelerde izleri var. Bursa tarihinin derinlikleri burada. Tarihçilerimiz 'kaybolan bir mezar taşını şehrin tarihinden silinen bir satır' olarak değerlendiriyor. Biz de bu bilinçle hareket ederek kaybolan tüm tarihi izleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Bursa tarihinin kazındığı mezar taşları ve mezarlıkları ilk günkü düzenine kavuşturuyoruz. Bu çalışmalarımızda bize destek veren hocalarımız Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan ve Yar. Doç. Dr. Bedri Mermutlu'ya katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum" dedi.
Kitabın yazarlarından Doç.Dr. Hasan Basri Öcalan da şehirlerin en büyük arşiv kaynağı ve tapusu olan mezar taşlarının bir şehrin kimliğinin tespit edilmesinde de ana unsur olduğunu kaydetti. Erzurum'da bir köyün Türk köyü mü yoksa Ermeni köyü mü olduğu yönünde yaşanan itilafların, mezar taşlarında yapılan incelemelerle sona erdiğini dile getiren Öcalan, "Mezar taşlarında yapılan incelemeden sonra köyün Türk ve Müslüman köyü olduğu belirlenmişti. Bizler de mezar taşlarındaki tarihin gün yüzüne çıkarılmasını kendimize bir borç edindik. Belediyemizin de büyük destekleriyle bugün önemli bir mesafe almış durumdayız. Yaklaşık 20 ay önce çıkardığımız ilk ciltte büyük mezarlıklar dışında kalan 155 kabristanlardaki bin mezar taşını okumuştuk. Emirsultan Mezarlığı Kitabı için de 450 mezar taşını okuduk. Mezar taşı kaybolan 200'ün üzerindeki mezarın da kime ait olduğunu tespit ettik. Kent tarihine ışık tutan böyle bir eseri Bursa'ya kazandırmamızı sağlayan Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Kitap tanıtım törenine katılan Mahmut Gündüz de "Bu kadar güzel bir hizmet için ancak teşekkür edilir" dedi.
(MŞ)

10.01.2013 14:12:28 TSI

Editör: Wan Haber