Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaklaşık 60 akademisyenin koordinatörlüğünde tüm toplum katmanlarının görüşleri alınarak şekillenen 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının temel vizyonunun yüksek yaşam kalitesine sahip bir Bursa olduğunu söyledi. Bilgi teknolojilerine dayalı sanayinin yaşam kalitesinin yükselmesine önemli katkı vereceğini dile getiren Başkan Altepe, "50 Tır fındık satarak, 1 kilo uçak yedek parçası satın alabiliyoruz. Bu parçaları kendimiz üretelim, fındığı da kendimiz tüketelim" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 60'a yakın akademisyenin koordinasyonunda kentin tüm paydaşlarının görüş ve önerileriyle şekillenen 2030 yılı 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni taslak planı, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine sunuldu. BUSKİ Konferans Salonu'nda Proje Koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu tarafından yapılan sunuma Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Gemlik Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz ile meclis üyeleri katıldı.

PLANLAMADA TÜRKİYE'YE ÖRNEK
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında başlayan planlama çalışmaları hakkında bilgi veren proje koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu, çalışmanın planlamada katılımcılık açısından Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. Çalışmalar kapsamında 1000 adet sayısal harita hazırlandığını, bugüne kadar proje paydaşları ve toplumun farklı katmanları ile 180 toplantı yapıldığını ve bu toplantılara 2 bin 780 kişinin katıldığını vurguladı. Tarımdan sanayiye, depremsellikten yapı stoğuna kadar Bursa'nın mevcut durumunun rakamsal olarak ortaya konulduğunu, planlamanın da hem fiziksel hem de ekonomik ve sosyal dengeler gözetilerek yapıldığını ifade eden Türkoğlu, "Ortak vizyonumuz ise doğal ve kültürel zenginliğini koruyan ve yaşatan, sektörel çeşitliliğini insan, çevre ve bilgi odaklı geliştiren ve yöneten, rekabet gücüne sahip, yenilikçi, yaşam kalitesi yüksek, güvenli ve bölgesinde öncü Bursa" dedi.

"HEDEFİMİZ YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de bu çalışma ile Bursa'nın hem mevcut durumunun hem de 2030 projeksiyonunun rakamlarla ortaya konulduğunu söyledi. Kamuoyunda Bursa nüfusunun 2030'larda 5-6 milyonlara çıkacağı yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlatan Başkan Altepe, "'Bursa İli Uzun Dönemli Nüfus Kestirimi' çalışmasında elde edilen sonuçlara göre; Bursa 3 milyon sınırını 2020'li yılların başında aşacak. 2030'lu yıllarda 3,4 milyon, 2050'de ise 4 milyon sınırı aşılacak. Afaki rakamlarla konuşmaya gerek yok. 2010'da nüfus 60 bin arttı, artış sonraki yıl 50 bine geçen yıl da 36 bine düştü. Çünkü hem doğum oranları düşüyor hem de göç azalıyor. Çünkü Bursa'da yaşam kalitesi yükselmeye başladı. Standartları yüksek olan bir şehre göç olmaz. Siz şimdi gidip, Londra'ya Paris'e yerleşebilir misiniz? Bizim sanayi alanlarımız, konut alanlarımız yeterli. Bu veriler, yüksek yaşam kalitesi hedefine daha kolay ulaşabileceğimizi gösteriyor. Bu çalışmada belirlenen strateji zaman Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz projelerle örtüşüyor" diye konuştu.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE DAYALI ÜRETİM ŞART
Başkan Altepe, 2030 İl Çevre Düzeni Taslak Planı'na göre mevcut sanayi alanlarının yeterli görüldüğünü de belirterek, mevcut Organize Sanayi Bölgelerindeki boş alanlarında halen faaliyette olan firmaların genişlemesi için uygun olduğunu söyledi. 2020 ve 2030 projeksiyonunda tarım ve sanayi sektöründe istihdam edilen kişi sayısının azaldığını, buna karşın hizmet sektöründeki istihdamın artacağını ifade eden Başkan Altepe, "Sanayi ve tarımda üretim devam edecek ancak bilgi teknolojilerinin kullanılmasıyla istihdam oranı azalacak. Eğer Bursa'nın yaşam kalitesini yükseltmeyi hedef olarak belirliyorsak, bilgi teknolojilerine dayalı üretim yapmak zorundayız. Bugün bizim yurtdışına sattığımız makinenin kilosu 3 4 Euro iken Almanya kilosunu 100 Euro'ya satıyor. Biz bunu en az 20 30 Euro'ya çıkarmalıyız. Kore bunu başardı. Savaştan çıkmış bir Kore bizden 30 yıl ilerde. 1 kilo uçak yedek parçası almak için 50 tır fındık satıyoruz. Bu parçaları kendimiz üretelim, fındığı da biz tüketelim. Bunu başaracak gücümüz var. Nasıl yerli otomobilin konuşulduğu bir dönemde ilk kez yerli tramvayı üretiyorsak, bunu yapacak gücümüz de var. Marka olan, kaliteyi yakalayan bir şehir olmanın yolu önce kendi markalarını üretmekten geçer" dedi.
Başkan Altepe, sunumun ardından İl Çevre Düzeni Planı Proje koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu ile Prof.Dr. Mehmet Ocakçı'ya plaket verdi.
(SA-İHS

02.02.2013 10:58:24 TSI

Editör: Wan Haber