Bursa'da özel halk otobüsleri ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan sıkıntının ardından vatandaşa, "Bursa ulaşımından memnun musunuz?" sorusu soruldu. Bin 500 vatandaşın katıldığı ankette halkın, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait metro ve sarı otobüslerden memnun kaldıkları ortaya çıktı.
Tüsivar araştırma şirketi halkın ulaşım konusunda nabzını tuttu. Son zamanlarda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Özel Halk Otobüsleri arasında yaşanan sıkıntıların ardından vatandaşların Bursa ulaşımı konusunda görüşleri alındı. Bin 500 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmede halkın çoğunluğunun ulaşım konusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait sarı otobüslerden memnun kaldıkları öğrenildi. Vatandaşlar, özel halk otobüsleri şoförlerinin davranışlarından, aşırı hız yapmalarından ve trafik kurallarına uymamalarından dolayı rahatsız olduklarını belirterek, yeşil otobüslere kötü not verdi. Halkın en çok memnun kaldığı ulaşım aracı ise BursaRay oldu. Şehrin doğu yakası ile batı yakasını birleştiren metro vatandaşların en çok tercih ettiği ulaşım aracı oldu. Konforlu ve zamanında ulaşması sayesinde vatandaşlar metro hattının uzatılmasını istedi.
Vatandaşlara özel halk otobüsleriyle ilgili yöneltilen, "Otobüsün bekleme süresi, sefer sıklığı, otobüs şoförünün davranış şekli, araç kullanım şekli, trafik kurallarına uyup uymadığı" şeklindeki sorulara tek tek cevap arandı. Vatandaşların verdiği cevaplarda halkın yüzde 23'ünün özel halk otobüslerinden memnun olmadığı, yüzde 34'ünün kısmen memnun olduğu, yüzde 10'nun hiç memnun olmadığı, yüzde 6'sının ise çok memnun olduğu belirtildi.
Merkez Osmangazi ilçesinde halkın yüzde 23.85'i, Yıldırım ilçesinde 19.69'u, Nilüfer'de ise halkın yüzde 28.18'in memnun olmadığı belirtildi. Yine Nilüfer ilçesinde halkın yüzde 9.85'inin, Osmangazi ilçesinde 11.28'inin, Yıldırım'da ise 10.39'unun özel halk otobüslerinden hiç memnun olmadıkları belirtildi. Araştırmada, Osmangazi ilçesinde halkın yüzde 3.06'sı, Nilüfer'de 4.74'ü, Yıldırım'da ise 10.08'i "Özel Halk Otobüsleri'nden çok memnunum" cevabını verdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sarı otobüsleriyle de ilgili vatandaşların yüzde 62'si "memnunum" cevabını verdi. Halkın yüzde 26'sı "kısmen memnunum" derken, yüzde 5'inin sarı otobüslerden hiç memnun olmadığı belirlendi. Yıldırım ilçesinde halkın yüzde 68.88'i sarı otobüslerin hizmetlerinden memnun kalırken, yüzde 3.83'ü hiç memnun olmadığını, yüzde 7.78'inin ise memnun olmadığı öğrenildi. Osmangazi ilçesinde sarı otobüslerden halkın yüzde 57.91'inin memnun olduğu, yüzde 7.50'sinin ise memnun olmadığı belirtildi. Nilüfer ilçesinde ise halkın yüzde 61.87'sinin sarı otobüslerden memnun olduklarını, yüzde 3.89'unun ise hiç memnun olmadığı öğrenildi.

EN ÇOK MEMNUNİYET METRODA
Şehrin doğusu ile batısını birbirine bağlayan metro ise vatandaşların en çok memnun kaldıkları ulaşım hattı oldu. Konforlu olması, sefer sıklığı ve metronun zamanında gelmesi vatandaşların metroyu tercih etmelerindeki en büyük etken oldu. Araştırmaya göre Bursa genelinde vatandaşların yüzde 87'si metrodan memnun olduklarını, yüzde 10'unun kısmen memnun olduğu, yüzde 1'inin ise memnun olmadığı, yüzde ikisinin de hiç memnun olmadığı ortaya çıktı.
Yapılan araştırma hakkında bilgi veren Tusivar Yöneticisi Gürkan Duman, "Çalışmamız üç merkez ilçede bin 500 vatandaşla yüz yüze yapıldı.Toplu taşıma araçları sarı otobüs, yeşil otobüs ve metro baz alınmış, vatandaşımıza ulaşımda yaşadıkları zorluklar, sıkıntılar ve beklentileri sorulmuştur. Örneğin, bekleme süresi güzergah düzeni,sefer sıklığı, hareket saatlerine uyulması, otobüs ve metro temizliği, yaz ve kış sıcaklık seviyesi, kapasite yeterliliği, engellilere yönelik hizmetleri, otobüs ve metronun güvenliği, ulaşım ücretleri, şoför tutum ve davranışları gibi sorular vatandaşa sorulmuştur" dedi.
(ET-YS-AŞ-Y)

27.01.2013 10:08:00 TSI

Editör: Wan Haber