Türkiye enerji sektörüne katma değer sağlayan EWE AG'nin en büyük Türkiye yatırımı olan Bursagaz, kış günlerinde doğalgazın güvenli kullanılması için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında Bursalıları uyardı.
Tesisatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların önüne geçmek için Bursalıları dikkat etmesi gerekenler hususunda uyaran Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ercüment Türker, "Çevre dostu, ekonomik, konforlu bir yakıt olan doğalgaz, kurallara uygun olarak kullanıldığında en güvenli yakıtlardan biridir. Diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi kurallara uyulmadığında ve bazı temel tedbirler alınmadığında can ve mal güvenliğini tehdit edebilir" dedi.
Yanlış seçilmiş ve çabuk deforme olan baca imalatları ve montajları yüzünden her yıl birçok insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Türker, bunun baca ve baca bağlantılarındaki uygunsuzluk sebebiyle baca gazlarının dış ortama atılamayıp iç ortama sızmasından ya da yakma cihazlarındaki bakımsızlık ve arızalardan kaynaklandığını vurguladı.
Cihazların bulunduğu yerlerde güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerinin sürekli açık ve temiz tutulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türker, doğalgaz tesisat borularının farklı maksatlar için kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Türker, "Can güvenliği için, iç tesisat dönüşümleri mutlaka yetkili bir iç tesisat firmasına yaptırılması gerekir. Doğalgaz kullanımına geçtikten sonra tesisat tadilatı da kesinlikle yetkisiz firmalara, projesiz ve Bursagaz onayı olmadan yaptırılmamalıdır. Yetkisiz firmaların doğalgaz iç tesisatlarına müdahalesi suçtur, aynı zamanda da can güvenliğini için çok risklidir" diye konuştu.
Doğalgaz cihazlarının devreye alınması, yıllık bakım ve onarımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Doğalgazın kendisi zehirli bir gaz değildir, ancak yanma sonucu, bacadan atılmak üzere karbon dioksit ve karbon monoksit üretir. Renksiz ve kokusuz olan bir gaz olan Karbon monoksit, zehirleyici olma özelliği olduğundan solunması durumunda bulantıya ve baygınlığa neden olur. Soluyan kişide bu belirtiler gözüktüğünde acilen ilk yardım talep edilmesi gerekir.
Bu sebeple, özellikle bacalı cihaz (şofben, soba ve kombi) bulunan evlerde karbon monoksit (CO) detektörünün bulundurulması mecburidir. CO detektörünün tavan seviyesinden 0-40 cm aşağıya yerleştirilmesi ve mutlaka TS EN 50291-TS EN 50270 standartlarına uygun olması gerekir. Bu cihazlar satın alınırken CE işareti taşımalarına, garanti ve kalite belgelsini haiz olmalarına dikkat edilmelidir. Çoğu ithal olan bu cihazların piyasa gözetim ve denetiminden, kalite ve yeterliliğinin kontrolünden Sanayi Bakanlığı sorumludur. CO cihazlarıyla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bakanlık mutlaka haberdar edilmelidir."
Türker, vatandaşların doğalgaz ile alakalı herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 nolu Bursagaz Acil telefon hattını arayabileceklerini ifade etti.
(MŞ)

03.01.2013 12:22:48 TSI

Editör: Wan Haber