Bedia BARAK/ Bursa

Bursa’da çok sayıda Vanlı esnafın bulunduğunu açıklayan esnaf Ferruh Güldal, “ Bursa’nın çok etkili ve yetkili yerlerinde görev yapan Vanlı hemşerilerim var. Bu kadar etkili ve yetkili Vanlı insanların burada yaşıyor ve görev yapıyor olmasına rağmen Bursa’da Vanlıların adı yok” dedi.

“BÜTÜN AİLE ESNAFIZ”

Dededen kalma esnaflığı halen Bursa’da devam ettirdiğini söyleyen Güldal, dünden bugüne esnaflık ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Güldal, “Vanlıyım. Dededen, babadan esnafım. Tabiri caizse Van’da ilk esnaflığı başlatanlardan Hacıoğlu İsmail’in oğluyum. Van’dan 1991 yılında çıktım. Van’da esnaflık yapıyordum. Van’da spor malzemesi esnaflığını yapan abimden 1984 yılında mağazayı devir almıştım. Daha sonra ilk olarak İstanbul Silivri’de esnaflığa devam ettirdim.  Silivri’de ve sonra Gemlik’te bir şube açtım. Bursa merkez de bir şube daha açarak işi genişlettim.  Bütün şubeleri kapattım halen Bursa merkez de spor malzemeleri üzerine esnaflık yapmaya devam etmekteyim.  Spor malzemesi 1945-1950 yıllarında abim rahmetli Turgut Güldal, oyuncak ve spor malzemesi mağazası açmış. Daha sonra diğer abim Derviş Güldal, spor malzemeleri satışına davam etti.  30 senedir bu işi yapıyorum. Silivri Adidas yetkili bayisiydim. Marka malzemeler satardım. İstanbul’da Silivri’de esnaflık yaparken. Galatasaraylı  İsmail, Semih benden alışveriş yapardı”  diye konuştu.

“VANLILARI BİR ARAYA GETİRECEK BİR ÇATIMIZ YOK”

Bursa’da çok sayıda Vanlı hemşerilerinin varlığından haberdar olmasına rağmen bir araya gelememenin hüznünü ve üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Güldal, Vanlıları bir çatı altında buluşturacak bir derneğin olmamasından yakındı.

Güldal, “ Vanlı esnaflarımız Bursa’da çok fazla var. Bursa’nın çok etkili ve yetkili yerlerde görev yapan Vanlı hemşerilerimiz var. Bu kadar etkili ve yetkili Vanlı insanların burada yaşıyor ve görev yapıyor olmasına rağmen maalesef Bursa’da Vanlıların adı yok. Esnaf olarak belki Bursa’nın en köklü esnafları Vanlıdır. Kalebodur da güçlü, inşaat malzemesinde güçlü üstelik yetkili yerlerde görev yapan hemşerilerimin olmasına rağmen ne siyasi bakımdan, nede dernekleşme bakımından bir Vanlının adı yok. Bursa’nın büyükşehir olup ta adının tek okunmadığı tek il Van.  Burada yaşayan her kesimin derneği, vakfı gücü var. Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum hatta ilçelerin bile dernekleri var. Sadece dernekleşme adı altında değil. Ölülerinde, düğünlerinde o kadar güzel birlik beraberlik oluşturmuşlar ki. Bizim hemşerilerimizden biri ölse ben en az 3 gün sonra tesadüfen duyabiliyorum. Van’da esnaflık yapmış olan Kunduracı Niyazi abinin vefatını ben günler sonra duydum. 2 ay önce bir toplantı yaptık. Ortak eksikliklerimiz ve isteklerimizi dile getirdik. Ama halen bir sonuca varılamadı” dedi.

“VAN YAŞANACAK VE ANLAŞILACAK BİR ŞEHİR OLMALI”

Van’a olan sevgisinin hiçbir azalmadığını ve sürekli Van ziyaretlerine devam ettiklerini söyleyen Güldal, Vanlıların örf, adet ve kültürünün bütün illerden daha zengin ve renkli olduğunu söyledi.

Güldal, “Benim 3 kızım var. Mahire Merve,  Şeyda, Gülsüm Sude. Eşim Nezaket Hanım ise Ahlatlı ama aslen Çerkez’dir. Van’a sürekli gidip geliyoruz. Biz kalabalık bir aileyiz. 11 kardeşiz. Bütün sülalem Van’da. İki kardeş sadece Van dışındayız. Sılairahim yapmayı seven biriyim. Sılairahimin de ömrü uzattığına inanan biriyim. Bu nedenle ailemi, sevenlerimi, sevdiklerimi sürekli görmeye giderim. Van’da olmayı, Van’a gitmeyi de ayrıca çok seviyorum. Van köklü tarihi,  medeniyetlere sahiplik yapan bir geçmişi,  doğal güzellikler olan yaşanılacak ve anlaşılacak şehirdir. Eskiden derlerdi ki İstanbul efendisi, Vanlılar da onların efendisi.  Çok eskiden İstanbul’da bir otel varmış. Hacı babamda oraya gidermiş. Benim 3 arkadaşım oraya gidiyor. Diyorlar ki nerelisin? Vanlıyım diyorlar. Hacıoğlu İsmail efendiyi tanır mısınız diye soruyorlar? Evet, tanırız diyorlar. Bu otel onundur diyerek içeri alıyorlar. 70 yıl önce orada denilen şu  ‘Biz İstanbul efendisiyiz. Vanlılarda bizim efendimizdir. O saygınlığımızı, o özgüvenimizi asla kaybetmedik. Ama şehirleşemediğimiz için şehirlerde kayboluyoruz. Dernekleşemememizin tek sebebi de bu diye düşünüyorum. Van’ın kültür yapısı diğer şehirlerden daha fazla ve daha ağır. Biz gittiğimiz yerlere kültürümüzü götürüyoruz, oranın kültürünü almıyoruz. Biz Vanlılar gittiğimiz yerlerde asimile olmuyoruz çünkü bizim kültür yapımız gittiğimiz yerin  kültürden çok  daha güçlü,  daha  zengin. Dolaysıyla çok alabileceğimiz kültür yok.  Bizim örf, adet ananelerimiz diğer şehirlilerin daha köklü.  Ama  gittiğimiz her  yere, her  çevreye çok kolay  uyum sağlıyoruz.. Ben 14 haneli bir apartmanda oturuyorum. 15 yıl önce geldiğimde komşularımın tamamı Bursa’nın yerli ailesiydi, tek yabancı aile bizdik Vanlı olarak. Ancak komşuların hepsi birbiriyle küs, kavgalıydı. 4 ay sonra hepsiyle samimi olduk daha sonra da Bursalı komşularımızı da barıştırdık. Biz Vanlılar Evliya Çelebi gibi nereye gitsek oraya uyum sağlarız. Gittiğimize yere huzur, kardeşlik, güxel komşuluk götürürüz” şeklinde konuştu.

VANLI OLMAK AYRICALIKTIR”

Vansesi Gazetesi ve WanHaber.com aracılığı ile Van’da bulunan akraba, dost, arkadaş ve hemşerilerine Bursa’dan selam ve sevgilerini gönderen Ferruh Güldal  “Vanlı aynı Van gibi orijinal özellikler taşıyan bir yapıya sahiptir. O nedenle Vanlı olmaktan onur duyuyorum. Vanlı olmak ayrıcalıktır. Nerede olursak olalım memleketim Van’ı ve Vanlı hemşerilerimizi çok seviyorum” dedi.

Editör: Wan Haber