Bursa Emniyet Müdürlüğü 2012 yılı icraatlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Bursa'da 35 kişi silahlı yaralama, bıçaklı yaralama yada darp neticesi hayatını kaybetti. Bursa polisinin yaptığı çalışmalar neticesinde 35 cinayetin zanlıları yakalanarak adalete teslim edildi.
Bursa Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık, cinayet büro amirliği ile Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü 2012 yılında yaptığı çalışmaları kamuoyuna duyurdu. İcraatlar içinde en çok dikkati çeken konu başlığı "Şahsa karşı işlenen suçlar" oldu. Emniyetin verilerine göre geçtiğimiz yıl Bursa'da 35 kişi cinayete kurban gitti. 35 kişinin bıçakla, silahla yada darp sonucu hayatını kaybettiği belirtilirken, öldürme olayına karışan zanlılar ise polis ekiplerinin gayretli çalışmaları sonucunda yakalanarak adalete teslim edildi. Yine verilere göre 19 adet "Adam öldürmeye teşebbüs" suçu meydana geldi, ancak yetkililer bu 19 olayı da aydınlatarak zanlıları yakaladı. 2012 yılında 9 bin 678 yaralama olayı meydana gelirken, polis, "kasten yaralama" olayına karışan 8 bin 991 kişiyi yakaladı.
2 BİN 614 KİŞİ YARALANDI
2012 yılında Bursa'da meydana gelen trafik kazalarında 2 bin 614 kişi yaralanırken, bu kazalarda 16 kişi hayatını kaybetti. Bu kazalarda 5 bin 981 araç ise hasar gördü. Verilere göre kazaların çoğu hatalı solama yada sürücü dikkatsizliğinden kaynaklandı.
BİN 201 KİŞİ DOLANDIRILDI
Son yıllarda vatandaşların telefon dolandırıcılarıyla sık sık karşılaştığı ve kendisini hakim, savcı olarak tanıtan zanlıların vatandaşları milyarlarca lira dolandırdıkları ortaya çıkarken, Bursa'da da bin 201 kişi dolandırıldı. Dolandırıcılık olaylarının genellikle telefon dolandırıcılığı olduğu ifade edildi.
Suç oranlarında aydınlatılması zor olan bir diğer konu başlığı ise "Yankesicilik" oldu. Emniyet verilerine göre Bursa'da bin 953 kişi yankesicilerin kurbanı olurken, bu olaylardan sadece 232'si aydınlatıldı. Yetkililerle göre bu tür olayların genellikle güvenlik kameralarının olmadığı yada vatandaşların yoğun olmadığı yerlerde yapılmasından dolayı olayı aydınlatma imkanının zorlaştığı belirtiliyor.
İNTERNET ÜZERİNDEN HIRSIZLIK YAPILIYOR
Günümüzün en çok kullanılan teknolojisinden olan internet çoğu vatandaş için para kazanma kapısı olarak görülürken, bu fırsatı kötüye kullanan hırsızlar da boş durmadı. 2012 yılında Bursa'da internet üzerinden hırsızlık yapanların sayısı 25 oldu. Bilişim suçlarıyla Şube Müdürlüğü ekipleri, internet üzerinden hırsızlık yapan şahısların 21'ini yakalayarak adalete teslim etti.
İnternet üzerinden sadece hırsızlık değil, dolandırıcılık olaylarının da olması dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl 103 kişi internet üzerinden dolandırılırken, yetkililer, 103 olayın 93'ünü aydınlattı. Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılmasına ilişkin de toplam 84 kişi yakalandı.

TERÖR SUÇUNDAN 50 KİŞİ TUTUKLANDI
Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da polis ekipleri terörle mücadelede kararlı tutumunu elden bırakmadı. Verilere göre Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Bursa'da 2012 yılında 36 ayrı operasyon düzenledi. Yapılan çalışmalarda 124 kişi gözaltına alınırken, adliyeye sevk edilen 50 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
(ET)

19.01.2013 10:33:41 TSI

Editör: Wan Haber