BURSA - Bursa Doruk Yıldırım Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 65 yaşındaki E.V'nin böbrek, karaciğer ve korneası organ bekleyenler için umut oldu.

Doruk Yıldırım Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ayhan Kalyoncu, hastahanede ilk defa beyin ölümü tanısını başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hastanemizin beyin ölümü komisyonu ile birlikte nöroloji, beyin cerrahisi, kardiyoloji ve anestezi 4 ayrı branştaki uzman doktorun ortak kararıyla beyin ölümü tanısını gerçekleştirdiklerini ifade eden Kalyoncu, şöyle konuştu: "Beyin ölümü, beyin ile beyinciğin ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapının fonksiyonlarının geri dönüşümsüz noktaya gelmesidir. Beyin ölümünden kısa bir süre sonra mutlak ölüm gerçekleşmektedir. Bu kısa sürede tanıyı çok hızlı doğru koymak gerekiyor. Gelişmiş ülkelerdeki hastanelerde solunum cihazı başına yılda bir kez beyin ölümü tanısı tespit edilebiliyor. Bizim ülkemizde bu daha düşük bir oranda. Ekip arkadaşlarımızla birlikte başarılı bir çalışma gerçekleştirerek beyin ölümü tanısı koyuldu."

60 BİN HASTA BÖBREK BEKLİYOR
Beyin ölümü tanısının hızlı ve doğru bir şekilde konulması gerektiğine dikkat çeken Kalyoncu, Türkiye'de 60 bin böbrek bekleyen hasta olduğunu ve 2016 yılında bu sayının yüz binler ile ifade edilebileceğinin tahmin edildiğini belirtti. Organ bağışının önemine vurgu yapan Kalyoncu, son bir yılda 900 hastanın böbrek beklerken hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Kalyoncu, Sağlık Bakanlığı'nın bölge koordinasyon merkezleri kurarak kadavradan döner bulma konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
CİHAN

Editör: Wan Haber