Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Bursa'da asansörlerin yüzde 90'a yakınının kullanıma uygun olmadığını söyledi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin asansörlere yönelik yıllık kontrolleri asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasını zorunlu kıldığını anlattı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın onaylı kuruluşu Asansör Kontrol Merkezi olarak, 'Asansör Kontrol Sözleşmesi' imzaladıkları Bursa Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer İlçe Belediyeleri ile Organize Sanayi Bölgeleri sınırları içerisindeki asansör denetimlerini yaptıklarını bildirdi. Denetim taleplerinin, site/apartman ya da işletme yöneticisi tarafından doğrudan Makina Mühendisleri Odası'na yapıldığını bildiren İbrahim Mart, "Denetimler, talep sırasına göre oluşan bir bir program çerçevesinde ilk denetimler ve takip denetimleri olarak gerçekleştirmektedir. Denetim sonuçları, denetimi yaptırana ve Belediye sınırları içinde ise Belediye Başkanlıklarına, Sanayi Bölgesi sınırları içinde ise Sanayi Bölge Müdürlüklerine bildirilmektedir" dedi.

ASANSÖR DENETİMLERİ
Asansörlerin mekanik ve hidrolik olmak üzere iki tip olduğunu ifade eden Mart, mekanik asansörlerin 101, hidrolik asansörlerin ise 100 denetim noktasında kontrollerinin gerçekleştirildiğini kaydetti. Akredite personeller tarafından gerçekleştirilen kontrol sonucuna göre asansörün kullanılmasında can ve mal güvenliği açısından tehlike içeriyorsa kırmızı etiket, eksik ve hatalar olmasına rağmen can ve mal güvenliği için risk teşkil etmiyorsa sarı etiket, hiçbir eksik ve hatası yoksa yeşil etiketle işaretlendiğine dikkat çeken Mart, MMO Akredite Muayene Kuruluşu olarak, Bursa'da yapılan denetimlerin Aralık 2012 sonu itibarı ile çarpıcı sonuçları olduğunu kaydetti.
Bursa merkezde belediyelerin bildirdiği ruhsatlı asansör sayısının bin 679 adet olduğu bilgisini veren İbrahim Mart, şöyle devam etti:
"Ancak, üç merkez ilçede Osmangazi (6 bin 747), Nilüfer (3 bin 925) ve Yıldırım'da (3 bin 967) 5 kat ve üzeri bina sayısı toplam 14 bin 639 olduğuna göre, asansör sayısının da yaklaşık 13 bin 200 adet olduğu tahmin ediliyor. Bu yönüyle, Bursa, kaçak ve güvenliği belirsiz asansör cenneti durumunda. Ruhsatlı asansörlerin yaklaşık yüzde 50'si denetlendi. Denetlenen asansör sayısında büyük bir artış var. Ancak, yasal zorunluluk olduğu düşünüldüğünde sayının yetersiz olduğunu ve toplumda bu konuda yeterince bilinç oluşmadığını söylemek gerekir."

10 ASANSÖRDEN 9'U TEHLİKELİ
Denetlenen asansörlere ilişkin çarpıcı bilgiler veren Mart, can ve mal güvenliği açısından tehlike içeren ve kullanılmaması gereken kırmızı etiketli asansörlerin oranının yüzde 91 olduğunun altını çizdi. Eksik ve hatalar olmasına rağmen can ve mal güvenliği için risk teşkil etmeyen sarı etiketli asansörlerin oranının yüzde 6 olduğunu bildiren İbrahim Mart, tamamen uygun, hiçbir eksik ve hatası bulunmayan yeşil etiketli asansörlerin oranının da yüzde 3 olduğunu bildirdi. Mekanik asansörlerin ilk kontrol sonrası kırmızı ve sarı etiket toplamının yaklaşık yüzde 97'sinin kullanıma uygun olmadığını ifade eden TMMOB Bursa Şubesi Başkanı Mart, "Hidrolik asansörlerin de ilk kontrol sonrası kırmızı ve sarı etiket toplamı yine yaklaşık yüzde 97'si kullanıma uygun değildir. İlk kontrolü yapılan binalar/işletmelerin asansörlerin yaklaşık yüzde 24'ünde iyileştirmeler yapılarak, Odamızdan ikinci kontrolü istenmiştir. Toplam uygunsuzluk yaklaşık yüzde 8'lik bir iyileşmeyle yüzde 89'a gerilemiştir. Asansörlerdeki bu vahim tablonun değiştirilmesi mümkündür. Bu konuda hem yerel yöneticilere, hem de asansör sahip ve kullanıcılarına düşen görevler vardır" dedi.
Binalarında ya da iş yerlerinde asansörlerinin yıllık kontrollerini yaptırmayan site-bina ya da işyeri yöneticilerinin, asansör yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalarını isteyen İbrahim Mart, asansörlerin yıllık kontrollerinin yaptırılmaması ve eksikliklerinin giderilmemesi halinde, asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten yöneticilerin sorumlu olacağını hatırlattı.
(YS)

04.01.2013 14:29:03 TSI

Editör: Wan Haber