Tarihi ipek yolunun geçtiği Bursa'da 2013 "ipek yılı" ilan edildi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput'un başkanlığını yaptığı toplantıda 2013 yılının "ipek yılı" ilan edilmesi kararlaştırıldı. Harput, "Bir şey sahipsiz kalırsa yok olmaya mahkumdur. İşte onlardan bir tanesi de bizim ipeğimizdir. Maalesef uzun bir süredir ipeğimize sahip çıkamadık. Meşhur Bursa ipeği yok olmaya yüz tuttu" dedi.
Bursa'da son 50 yılda sanayi, otomotiv ve tekstilin ön plana çıktığını anlatan Harput, eskiden Bursa denince akla ipeğin geldiğini belirtti. Göreve geldikleri günden beri Bursa'nın çeşitli değerlerini yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Vali Harput, "Geldiğimiz günden beri bu şehrin değerlerine sahip çıkmaya çalıştık. Bu değerleri yaşatmak ve onlarla beraber yaşamak zorundayız. Şüphesiz sanayileşme Bursa'yı ekonomi ve refah manasında yükseltti Ama bu bizim diğer değerlerimizi ihmal etme ve onları ikinci plana atmamızı gerektirmez" şeklinde konuştu.
Son yıllarda Bursa'nın değerlerini yükseltmek ve yaşatmak için büyük bir gayret içinde olduklarını belirten Harput, her sene Bursa'nın inciri, armudu ve kestanesi gibi değişik ürünlerini ele alarak yaşatmaya çalıştıklarını anlattı. 2013'de ise tarımın bir ayağı olan ipek böceğini ele alarak bu yılı 'ipek böceği yılı' olarak ilan ettiklerini anlatan Harput, "Kirazla beraber ipek böceğini ihya etmek için topyekun bir hareket başlatalım istedik. Bu manada bugün ipek ve ipek böceğini masaya yatırdık. Aslında iki yıldan bu yana bu konuda çalışmalar yapmaktayız" şeklinde konuştu.
Son yıllarda ipek konusunda Çin ile ucuz maliyetler yüzünden rekabet edilemediğinden yakınan Vali Şahabettin Harput, "Ancak bir ürünün pazar bulmasına sadece fiyat etkili değildir. Bir ürünün marka olması pazar bulmasını sağlar. Esasen Bursa ipeği yok oymaya yüz tutmuş bir markadır. Biz ipeğimizi yeniden bir marka halinde Türkiye ve dünya pazarlarında yeniden gündeme getirebiliriz."
Ardından Vali Yardımcısı Hüseyin Eren tarafından süreçle ilgili görsel verilerle destekli bilgilendirmede bulundu.
Vali Yardımcısı Eren, çalışmalar kapsamında 2012 yılında fidan, tohum-larva ve fiyat desteklemeleri ile birlikte HAGEL'in çelik konteyner besi evi destekleri verdiğini belirtti. 2013'de ise başta koza üretiminin artırılmasının hedeflendiğini bildiren Eren, tarım meslek lisesinde ipek böcekçiliği bölümü açılması ve Bursa'ya özgü ipek ürünlerinin geliştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.
Kamuoyu ve genç kuşağın ipek böcekçiliğine yoğunlaştırılmasını hedeflediklerini kaydeden Hüseyin Eren, şunları söyledi:
"Fidan, tohum, fiyat desteği ve alım garantisi olan bir üründür. 2 ayda 3 kutu tohumla ortalama 100-125 kilogram üretilerek 2 bin 500 ila 4 bin TL kazandırıyor. Yine 2 aylık bir emekle, 12 kutu, yani 400 kilo koza üretebilen bir üretici ortalama 10 bin veya 12 bin TL kazanabilir. Bu gelir ise asgari ücretin 1 yıllık toplamından daha fazla."
Türkiye'de azalmakta olan tütün ekim alanlarında ipek böcekçiliğinin tekrar alternatif ürün olarak önem kazandığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, dut yaprağından kozaya sadece 27 gün gerektiğini, bu önemli gelir kapısı ile ortalama 500 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini söyledi.
(BRK-MŞ-Y)

30.01.2013 13:58:13 TSI

Editör: Wan Haber