AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nın düzenlediği Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması, Almira Otel'de düzenlenen ana oturumla son buldu. Konusu açısından değerlendirildiğinde Türkiye'de ilk kez bir siyasi parti il başkanlı tarafından düzenlenen siyasi zirve sonunda, Balkanlar'ın yerel siyasetçileri tarafından imzalanan ortak dostluk bildirgesinde AB üyeliği başta olmak üzere bir çok kalkınma projesine katkı konulması ve işbirliği yöntemlerinin geliştirilmesi kararlılığı dile getirildi.
AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nın düzenlediği Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması, Almira Otel'de düzenlenen oturumla sona erdi. Toplantıya 9 ülkenin 23 şehrinden 16 siyasi partinin 44 mensubuyla birlikte Bursa adına AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları, il yöneticileri, ilçe yönetimleri katıldı. Toplantıya katılan çok sayıda davetli arasında Bursa'daki Balkan ve Rumeli Türklerinin toplandığı göçmen derneklerinin yöneticilerinin yanı sıra, Anadolu kentleri hemşehri derneklerinin başkan ve yönetimleri de hazır bulundu.
Balkanların yerel siyasetçilerini buluşturan toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı birer kutlama ve başarı mesajıyla katıldı.
IRCICA DİREKTÖRÜ EREN'İN KONUŞMASI
Ardından İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren 'Geçmişten Günümüze Balkanlar' başlıklı bir konuşma yaptı. Eren konuşmasında Balkanların tarihini özetledi. Eren, konuşmasında Balkan savaşlarının 100'üncü yılında Balkan Savaşı'ndan Balkan Barışı'na uzanmanın ancak her türlü inanç ve etnisiteye mensup bölge haklarının kültürel zenginliklerini karşılıklı saygı içerisinde bir potada eritmeleriyle mümkün olacağını dile getirdi.
Balkan ülkeleri arasındaki ticari, ekonomik ve sosyal işbirliğine yerel düzeyde katkı koymayı hedefleyen toplantıyı düzenleyen AK Parti Teşkilatı adına konuşan İl Başkanı Sedat Yalçın da tarihsel yönüyle birbirine bağlı 9 ülkenin yerel siyasetçileri olarak ortak kalkınma hedefleri çevresinde buluşmuş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yalçın, şöyle konuştu:
'ORTAK HEDEFİMİZ AVRUPA BİRLİĞİ'
"Önümüzdeki dönem ülkelerimiz aramızdaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme dönemidir. Ne güzel ki; hepimiz komşuyuz... Birlikte üzülüyor, birlikte gülüyoruz... Yunan ya da Türk, Sırp ya da Arnavut, Bulgar ya da Romen, Makedon ya da Boşnak... Fark etmiyor... Hepimiz Balkan toprağının milletleriyiz ve gidecek başka yerimiz yok... Geçmişin acı tecrübelerinden sonra bugünkü barış ortamında karşımıza çıkan büyük bir fırsatı kullanmayı öneriyoruz bugün... Ticari ilişkilerin geliştirilmesi, yeni ulaşım stratejilerinin ortaya konulması ve kullanılması, yerelleşmenin gücünün ortaya konması, kırsal, kentsel ve bölgesel kalkınma modelleri, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin paylaşımı, üniversitelerin bu sürece bilimsel destek sağlaması ve kuşkusuz sivil toplum kuruluşlarının katkısı... Nihayetinde hepimizin en önemli ortak noktası Avrupa Birliği hedeflerine uzanacak kol kola ve kararlı bir yürüyüş başlatılması..."
Yalçın, Yerel Siyaset Buluşması için neden Bursa'nın öncülük ettiğini de şu sözlerle açıkladı:
"Bursa bir balkan şehridir. Bursa Balkanların muhteşem bir yansıması, Balkan kültürünün bu topraklardaki başkentidir adeta... Bursa aynı zamanda Anadolu'nun diğer illerinden kendisine yönelik nüfus hareketlerini kucaklamasıyla oluşmuş Türkiye'nin özetidir. Bu nedenle şu anda bu salonda, Balkan göçmenlerinin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte, şehrimize kültürel ve sosyal açıdan zenginlik katan diğer Anadolu illerinin çatı kuruluşlarının yöneticileri de var. Bursa tüm etnik ve bölgesel renkliliği potasında barındıran, o renklerin uyum ve huzura dönüştüğü bir kenttir. Bu nedenle işbirliği ve refah yolculuğu çağrısını yapmak Bursa'ya gayet uygun düşüyor."
'BALKAN ŞEHİRLERİ VE BURSA'
Tüm Balkan ülkelerinin 2011 yılındaki dış ticaret hacminin 400 milyar dolar civarında olmasına rağmen, bu dış ticaret hacminde Türkiye'nin payının sadece 17,5 milyar dolar düzeyinde, yani yüzde 4,4 olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Bu rakamlar; tarih, kültürel, aile ve akrabalık bağlarının avantajları kullanarak Balkan ülkeleri ile ülkemiz dış ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmemiz gerekliliğini ortaya koymaktadır" dedi.
AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, konuşmasının bitiminde imzalayacakları ortak dostluk bildirgesinin içeriğine de dikkat çekip, şunları kaydetti:
"Bu bildirge, temsil ettiğimiz yerel siyasi unsurların sesi olacak, Bursa ve Balkan şehirleri arasındaki kopmaz bağları taçlandıracak. Bu bildirge, ülkelerimiz arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel işbirliği ve dostluk ilişkilerinin daha yüksek seviyeye taşınmasına yönelik önemli bir adım kabul edilecek. Hükümetlerimizin kurduğu sosyal ve ekonomik ilişkiler ağına güçlü yerel yapılarımız sayesinde biz de büyük katkı koymuş olacağız. Bundan böyle, ülkelerimiz arasında oluşabilecek en küçük sorunları çözmek için yerel siyasetçiler olarak devreye gireceğiz. Siyaseten üstlendiğimiz görev, dostluklarımızın pekişmesini sağlayacak, şehirlerimizin ve ülkelerimizin gücüne güç katacak. Burada bulunan Balkan şehirleri ve o şehirlerin en renkli yansıması Bursa, küresel şehirler ağında birbirinden güç alarak gelişen ve yaşayanlarına modern çağın refah ve kalkınmasını sunan merkezler olarak tarihe geçecek.
Yalçın'ın konuşmasını Balkan ülkelerinden gelen siyasetçilerin kendilerin tek tek tanıtması ve salonda bulunanlara ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi çağrısı niteliği taşıyan mesajları izledi.
Konuşmaların ardından ortak dostluk bildirgesi salondaki yoğun alkış arasında katılımcı ülkelerin 16 siyasi parti temsilcisi tarafından imza altına alındı. Bildirgeye AK Parti adına İl Başkanı Sedat Yalçın imza koydu.
Toplantının sonunda Balkan halk oyunları gösterisi sunulurken ses sanatçısı Suzan Kardeş de birbirinden nefis Balkan ezgileriyle salondakileri coşturdu.
(İHS

27.01.2013 21:21:35 TSI

Editör: Wan Haber