Bursalı iş adamlarıyla bir araya gelen Bursa Valisi Şahabettin Harput, iş adamlarından kendilerine yüksek ihracat hedefi koymalarını istedi. Harput, 2023'e giden yolda Bursa'ya 75 milyar dolar ihracat payı düştüğünü söyledi.
İş adamları ile bir araya gelen Harput, Bursa'nın sanayisinin gelişmesi ve ihracatının artması için neler yapılacağını konuştu. İş adamlarıyla görüş alışverişinde bulunan Harput, 2023'e giden yolda Bursa'ya yaklaşık 75 milyar dolarlık bir ihracat payı düştüğünü söyledi. Kalkınmanın lokomotifi olan sanayinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Harput, "Sanayimizin kapasitesini büyütmek, artırmak ve geliştirmek amacımız. Yeni dönemde katma değeri yüksek sanayiye ağırlık vereceğiz. Örneğin Türkiye ürettiğini satarken ortalama 1 kilosunun değeri 1,4 dolardır. Ama AB ülkelerine baktığımız zaman onların ürettiği malın 1 kilosu 4,1 dolardır. Yani katma değeri yüksek olan ürünler üretirseniz, daha az maliyetle ya da daha az çalışmayla daha çok kar yapıyorsunuz. Onun için bizim de yeni dönemde katma değeri yüksek sanayi türlerini Bursa'nın gündemine almamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
2012'de başlatılan savunma sanayi alanındaki çalışmaları geliştireceklerinin altını çizen Harput, "2013'te bu çalışmaları daha da geliştirerek devam ettirecek ve ciddi manadaki atıl potansiyelimizi savunma sanayi alanındaki çok önemli yatırım alanlarında değerlendirmek suretiyle Bursa'ya iyi bir artı değer kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.
BURSA'YA YAZILIM VADİSİ KURULACAK
Bursa'ya lojistik köy kurulacağını ifade eden Harput, "Lojistik köy kurulması ile ilgili ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Önemli bir hedefimiz de Bursa'da bir yazılım vadisi kurulmasıdır. Katma değeri yüksek ürünler içerisinde son dönemlerde bilişim sektörünün önemini herkes biliyor.
Yazılım vadisi kurmak için bilişim derneği başkanı, rektörümüz, ticaret ve sanayi odamız valiliğimizin koordinesinde bir araya geldi. Bir yazılım vadisi kurmayı planlıyoruz" dedi.
"YERLİ OTOMOBİL BURSA'DA YAPILMALI"
Teşvik konusunda yapılan yeni gelişmelerle yerli otomobilin mutlaka Bursa'da yapılması gerektiğini ifade eden Harput, "Otomotiv Test Merkezi'ni Bursa'ya almak istiyorduk. Otomotiv Test Merkezi için sadece Türkiye'de değil pek çok Avrupa ülkesine de hitap edecek şekilde Bursa'da yapılması konusu kesinlik kazanmıştır. Bursa'nın ulaşımıyla alakalı, ürettiklerimizin dünya pazarlarına daha iyi taşınmasıyla alakalı çalışmaların da geliştirilmesi yine hedeflerimiz arasındadır.
"İKİNCİ BÜYÜK FUAR BURSA'DA"
Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci büyük fuara sahip olunduğunun altını çizen Harput, ihtisas fuarlarıyla da Bursa'yı daha yukarı taşımak istediklerini vurguladı. Bursa sanayisini daha güçlü hale getirmek için iş birliğine gerek duyulduğunu belirten Harput, "Sanayinin temel altyapısı insandır. O insanın da istenilen düzeyde vasıflı hale gelmesi önemlidir. Sanayimizi dünya ile rekabet edecek hale getirmemiz lazım. Bursa'yı ve ülkemizi yukarı taşıma hedefine birlikte götüreceğiz" dedi.
(ET-MŞ)

05.02.2013 11:31:14 TSI

Editör: Wan Haber