Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz hafta platform çatısı altında toplanan gazeteciler, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' nedeniyle meydanda açıklama yaptılar.
Edremitli meslektaşlarını da yanlarına alan 15 gazeteci, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelirken Atatürk Anıtı'na karanfiller koydular
GazeteciEmrah Taştan'ın çağrısı ile bir araya gelen Burhaniye Gazeteciler Platformu'nu oluşturan basın mensupları, bu güne kadar haber takibi için geldikleri Cumhuriyet Meydanı'na bu defa kendi sorunlarını anlatmak için gelmesi dikkat çekti. Belediye Başkanı Fikret Akova'nın düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı için ilçeye gelen Edremitli meslektaşlarını da yanlarına alan Burhaniyeli gazeteciler, basın bildirisinin okunmasından sonra sessizce dağıldılar.
Emrah Taştan,"Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bundan 51 yıl önce, 9 Ocak 1961 tarihinde basın emekçilerine geniş haklar sağlayan 212 Sayılı Basın Kanunu yürürlüğe girdi. Gazetecilere geniş haklar veren bu yasaya karşı çıkan basın patronları, bu yasayı 3 gün gazete yayınlamama kararı alarak boykot etmek istediler. 51 yıl önce bugün, gazetecilerin dayanışması ve kararlı duruşu, basın patronlarının bu girişimini engelledi. Gazeteciler, büyük bir dayanışma ve emek ortaya koyarak 10, 11 ve 12 Ocak 1961 tarihlerinde 3 gün boyunca "Basın" adlı bir gazete çıkardılar ve halkın haber almasını sağladılar. Bu önemli gün, tarihe 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak geçti. 12 Mart 1971 muhtırası döneminde, basına getirilen kısıtlama ve gazetecilerin tutuklanması nedeniyle Çalışan Gazeteciler Bayramı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak değiştirildi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün, gazeteciler için anlam ve önemi hiçbir zaman azalmadı. Çünkü gazeteciler, halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlamak için tarih boyunca büyük bedeller ödediler ve ödemeye devam etmektedirler."dedi.
Taştan şunları söyledi:
"Gazeteciler sürekli; öldürülme, tutuklanma, mahkeme kapılarında sürünme, işten atılma, ekonomik sıkıntılar ve haklarının gasp edilmesi tehlikeleriyle çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Mesleki anlamda büyük mücadeleler ile kazanılmış haklarımız, sürekli budanmaya çalışılmaktadır. 2013 Türkiye'sinde de durum farklı değil. Onlarca meslektaşımız, sadece mesleklerinin gereğini yerine getirdikleri için tutuklu. Özellikle muhalif gazeteciler, sürekli tutuklanma tehdidiyle karşı karşıyadır. Türkiye, maalesef tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünyada birincidir. Gazetecilerin tamamı, siyasi iktidarlar ve güç odakları tarafından beğenilmeyen haberleri nedeniyle yargılanma tehdidi altındadır. Gazetecilere açılan dava sayıları binlerle ifade edilmektedir. Gazeteciler sadece yasal sıkıntılarla karşı karşıya değil. Basında, istihdam giderek azalmakta, tecrübe ve mesleki yeterlilik daha az aranır hale gelmektedir. Herkes, hiçbir yetkisi ve tecrübesi olmadan "gazetecilik" yapabilmekte, bu da mesleğin saygınlığını ayaklar altına almaktadır. Ekonomik sorunlarla da boğuşan gazeteciler çok düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Gazeteciler haber koşuşturmacasın da hırpalanmakta, yıpranmaktadır. Gaza, copa ve şiddete maruz kalmaktadır. Bunun karşılığı olan Yıpranma Payı hakkımız ise gasp edilmiş durumda. Gazetecilerin bir araya gelmesi de çeşitli girişimlerle engellenmeye çalışılmaktadır. Tüm bu olumsuzlukları sayarken, tarihimizden aldığımız gücü unutmuyoruz. İşte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü! Tamamıyla gazetecilerin özgür ve temiz basın mücadelesinin ürünüdür. İşte 24 Temmuz Sansürün Kaldırılışı! Tamamen gazetecilerin emeği ve mücadelesiyle kazanılmış haklar ve mücadeleler tarihidir. Bu anlamda, biz gazetecilere siz yurttaşların haber alma özgürlüğünü savunmak için çok iş düştüğünün bilincindeyiz. Ve bu nedenle Burhaniyeli gazeteciler olarak bir araya geldik. Bu gün, Burhaniye Gazeteciler Platformu'nun kuruluşunu sizlere duyurmak istiyoruz. Burhaniye Gazeteciler Platformu olarak; mesleğimizin onurunu savunmak için, mesleki sorunlarımızı gündemde tutmak ve çözüm aramak için, sizlere daha sağlıklı haber verebilmek için çalışacağız. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz. Değerli katılımcılar, Zonguldak Kozlu Maden Ocağı'nda Pazartesi günü 8 işçi hayatını kaybetmiştir. Gazeteciler olarak, basit önlemlerle engellenebilecek iş kazalarından dolayı işçilerin hayatını kaybetmesini kabullenemiyoruz. İş kazalarının kader olmadığını hatırlatarak, denetimlerin artırılmasını istiyor ve hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine başsağlığı diliyoruz." İfadelerini kullandı.

10.01.2013 17:52:23 TSI

Editör: Wan Haber