Balıkesir'in Burhaniye Belediyesi, bitkisel atık yağların etkin şekilde toplanması amacıyla örnek bir uygulamaya imza atıyor.
Atık bitkisel yağların toplanması için yetkili Ezici Deha firmasıyla sözleşme imzalayan Burhaniye Belediyesi, bitkisel atık yağların toplanıp geri dönüşümü sağlanacak. Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firmasıyla yapılan sözleşme ile bundan sonra atık bitkisel yağlar evlerden toplanacak. Proje kapsamında yürütülecek çalışmalarla alo atık hattı 412 64 50 veya 444 28 45 numaraları arayıp yetkililere bilgi verdiğiniz sürece elinizdeki bitkisel atık yağları alarak geri dönüşüm için topluyorlar. Ayrıca projeye destek amaçlı 5 litre bitkisel atık yağ verene 1 litre yemeklik yağ veren kampanyaya Burhaniye'den katılımın yüksek olması bekleniyor.
Burhaniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yürütülen projeye ilişkin yapılan açıklamada, "Kanalizasyon hatlarının tıkanmasına neden olan, arıtma tesisimizin işletme maliyetini artıran, çevre ve insan sağlığına zarar veren bitkisel yağların toplanması ve bu yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla bir çalışma başlattık. Çalışmamızın kapsamında Belediyemiz lisanslı Ezici Deha firması ile sözleşme imzalayarak Belediyemiz sınırları içinde evlerden bitkisel atık yağlar toplanarak çevre koruması hakkında önemli bir adım atılacak" dendi. Bir süre kızartma işleminde kullanılan bitkisel yağ, fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybederek atık yağ haline gelir. Özelliğini defalarca kullanımdan dolayı yitirmiş yağlar insan sağlığı üzerinde kanserojen etkiye sahiptir. Ayrıca çevre açısından evsel atık ve su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Kanalizasyona dökülen yağlar atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir. Bundan dolayı yapılan bu kampanya ile çevre kirliğinin önüne geçilecek ve bakıldığında maddi anlamda da katkı sağlayacak bir proje. Önümüzde ki günlerde tüm Burhaniye halkına duyurulacak olan projeye Burhaniye halkından duyarlı olunması bekleniyor.
(SŞ)

24.01.2013 17:30:42 TSI

Editör: Wan Haber