AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün Kocaeli-İzmit’te kaçak AVM’si olduğu ortaya çıktı. Sayıştayın 2013 yılı maliye denetim raporlarına göre hazine arazisi üzerine yapılan AVM, araziyi işgal ettiği sürece hazineye kira bile ödememiş. Ayrıca NCity isimli AVM’nin yıkılması yönünde yargı ve valilik kararı var. AKP’li Vekil Kayatürk AVM’den gelir elde ediyor.

SAYIŞTAYA GÖRE AVM KAÇAK
Sayıştay denetçilerinin yaptığı denetimlere takılan Kocaeli hazine arazisindeki usulsüzlük şöyle ifade ediliyor: “07 Ekim 2013 tarihinde Milli Emlak teknik personelleri eşliğinde denetim ekibimizce gerçekleştirilen yerinde incelemede; Kocaeli ili İzmit ilçesinde bulunan ve 2013 yılı itibariyle mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan toplam 104.452,51 metrekare büyüklüğündeki 558 ada 25, 26, 27 ve 28 nolu parsellerin ilgili ortaklık tarafından üçüncü kişilere kiralamalar yapılmak suretiyle işgal edildiği ve halihazırda söz konusu alan üzerinde 3 katlı bir Alışveriş Merkezi (AVM) de dahil olmak üzere çok sayıda ticari ünitenin herhangi bir sözleşmeye dayanmaksızın faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir.”

20 YILDIR KİRA BİLE VERİLMEMİŞ
AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün AVM’si hazine arazisini 2006’dan devraldı. Bu tarihten beri de 558 ada 26, 27, 28 parsel numaralı taşınmazlar için hazineye kira ödemedi. AVM, 2006 öncesinde Gulfstar ismiyle yapılmış ve açılışını dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 30 Kasım 1996’da yapmıştı. Hatta 1995- 2005 yılları arasını kapsayan dönem için ecrimisil (geriye dönük haksız işgal tazminatı) yargı karalarında çıkmış, ancak söz konusu tazminat alınmamış ve hazine zarara uğratılmış.

Raporda, arazinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesine “Kocaeli Fuar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak Bakanlar Kurulunun 25 Temmuz 2012 tarihindeki kararıyla verilmeye başlandığı tespit edildi. 558 ada 25 ve 26 parsel numaralı taşınmazların 27 Aralık 2013 tarihinde alabildiği ve 27, 28 nolu parsellerin ise hâlâ devredilmediği vurgulandı. Arazi kendisinin olamamasına rağmen İzmit Belediyesi ve ilgili şirket arasında 49 yıl süreli yap-işlet-devret sözleşmesi yapıldı.

HAZİNEYE 20 YILLIK BORÇ
Son olarak yapılan devir işlemleri sonucu mülkiyeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesine geçen arazi hakkında hazinenin hâlâ alacaklı olduğu ise Sayıştay denetçileri, “20 yıldır işgalli olan bu alanla ilgili tahliye ve ecrimisil mekanizmasının işletilmemesine, haksız gelirlerin tahsili için dava yoluna başvurulmamasına ilişkin hukuka aykırı geçmiş işlemleri etkilememektedir” diye açıklıyor ve hazinenin 20 yıllık alacaklı olduğunun altı çiziyor.

VALİLİK ‘BOŞALTIN’ DEMİŞ
Devlet arazisini işgal eden AVM hakkında 1996 yılında inşaatı kal’i davası olduğu (Taşınmazı üzerinde, izin alınmadan yapılan inşaatların yıkılması davası), ayrıca 2004 yılında da Kocaeli Valiliğinin AVM’nin tahliyesi yönünde karar çıkardığı Sayıştay denetçilerince tespit edildi. Valiliğin kararına itiraz olarak mahkemeye başvurulduğunu ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade eden denetçiler, itiraza rağmen zaten arazinin hukuki olarak kendisine ait olamayan kişilerce kiraya verildiğine dikkat çekerek, “Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan söz konusu taşınmazlar, üzerinde hiçbir hukuki yetkisi bulunmayan ortaklık tarafından üçüncü kişilere kiraya verilmekte ve hazine önemli miktarda bir kira gelirinden mahrum bırakılmaktadır” tespiti yaptı.

İNKAR EDİYOR AMA
Telefonla ulaştığımız AKP’li Vekil Kayatürk, konunun daha önce de gündeme geldiğini belirterek, AVM’nin kendisinin olmadığını ileri sürdü. “Peki AVM’nin sahipleri kim?” sorumuza “Sahipleri ortadadır. Bildiğim kadarıyla 6-7 tane sahibi var” diye yanıt verdi. Ancak Kayatürk, 4 Mart 2007’de Yenişafak gazetesine verdiği röportajda iş adamı olarak işlerini nasıl büyüttüğünü anlatırken söz konusu AVM’nin kendisinin olduğunu açıklamıştı. AVM’nin internet sitesinde de alış veriş merkezinin Kayatürk ailesinin olduğu belirtilerek şöyle deniyor: “40 mağaza ve 2 Alışveriş Merkezi ile hizmet veren hazır giyim sektörümüzün öncülerinden Kimlik Mağazaları’nın ve aynı grubun bünyesindeki 5 anonim ve 4 limited şirketin bugünlere gelebilmesi için geceli gündüzlü çalıştı.”

YANGIN DAVASINDA DA GÜNDEME GELMİŞTİ
15 Ocak 2012’de çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen NCİTY AVM için Kocaeli 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmış ve yangının sorumlusu olarak görülen isimler yargılanmıştı. Yangına sebebiyet vermekten yargılanan Mağaza Çalışanı Zehra Yılmaz’ın avukatları Merve Üçanok ve Uğur Dilbaz 9 Mayıs 2014’te görülen dava AVM’nin kaçak olduğunu dile getirmişti. Zehra Yılmaz ise 11 Haziran 2014’te tutuksuz olarak yargılandığı davada taksirle yangına sebebiyet vermek suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ceza 6 bin TL para cezasına çevrilmişti. Davada Avukat Merve Uçanok, “Tanık beyanları sadece tahmine dayalıdır, bu yüzden hükme esas teşkil etmiyor. Bu yapı eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen döneminde yapılmıştır. Ne yangın ruhsatı ne yapı ruhsatı bulunan bir yapıdır. Yani tamamen kaçak yapı statüsündedir. Bu konuda gerekli suç duyurusunu yaptık. Olayın hemen ardından bütün deliller ortadan kaldırılmıştı. Adli emanete bile alınmamıştır” diye yapının kaçak olduğunu belirtmişti. Sanığın bir diğer avukatı Dilbaz ise yapının kaçak olduğunu “Biz aslında burada olmayan bir AVM içinde çıkan bir yangını tartışıyoruz” diye açıklamıştı. KAYNAK: EVRENSEL

Editör: Wan Haber