Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı İhsan Tunç, 85 yaşındaki Burhan Yiğit gibi 1998 yılından önce emekli olan yaklaşık 30 kişinin evraklarında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan incelemenin ardından maaşlarının kesildiğini ve geriye dönük tahakkuk başlatıldığını açıkladı.
Tokat'ta lokantacılık yaparken 1998 yılında Bağ-Kur'dan emekli olan Burhan Yiğit'in 14 yıldır aldığı aylığı yapılan bir soruşturma neticesinde kesilirken, Yiğit faizi ile geriye dönük olarak 81 bin TL'ye yakın borçla karşılaşmıştı. Basına yansıyan haberlerin ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı İhsan Tunç, sadece bu sıkıntıya düşen kişinin Burhan Yiğit olmadığını, 30-40'a yakın esnafın sicil, oda, maliye kayıtlarında aksaklıkların bulunması nedeniyle bu tür sonuçların çıktığını söyledi. 2012 yılında SGK denetmenlerinin Ağır Ceza'da yürümekte olan bir davadan dolayı yaptıkları araştırmada buldukları bir hatadan dolayı Burhan Yiğit'in emekli maaşının iptal edilmiş olduğunu belirten Tunç, "Bu bugünün hadisesi değil. 1999 yılının sonlarında böyle bir usulsüzlüğün tespiti ile evrak kayıt defterlerine el konulmuştur. O zamanın genel sekreteri ve yöneticileri Ağır Ceza'da yargılanmakta. Hala mahkeme devam ediyor. Bu amcamızın emeklilik yılı bizden önceki 15 yıla dayanıyor. Yani 1998 yılının sonlarında emekli olmuş. Bu tarihten önceki evraklarla ilgili bir durum söz konusu. Burhan amca gibilerin durumu Ağır Ceza'daki mahkemenin sonucu lehte olursa emekli haklarından faydalanabilir, eğer aleyhte çıkarsa faydalanacakları kanaatinde değilim. Çünkü 1998 yılından önceki oda kayıtlarına itibar edilmeyeceği düşünülebilir" dedi.
Tunç, Burhan Yiğit'in 1998 yılında kendini emekli ederek resmi evrakları onaylayan kurumlardan yasal hakkını araması gerektiğini ifade ederek, "Biz oda olarak emekli olsa da esnaflarımızın yanındayız. Gelsin odamızın avukatını da ona görevlendiririz. Eğer geriye yönelik yasal bir hakkı varsa aramasında yardımcı oluruz" diye konuştu.
Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası'ndaki kayıtlarında 2012 yılı Ağustos ayında Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın talimatına istinaden SGK denetmenleri tarafından yapılan incelemede Burhan Yiğit'ın oda kayıtlarında usulsüzlük tespit edilerek kayıtların geçersiz olduğu kanaatine varılmıştı. Bu nedenle 15 yıl prim ödeme şartını yerine getirmemiş sayılan Aydın'ın 14 yıldır aldığı maaşı kesilirken, geriye dönük olarak yaklaşık olarak faizi ile birlikte 81 bin TL borç çıkartılmıştı.
(Nİ-CC-Y)

05.12.2012 13:06:41 TSI

Editör: Wan Haber