Rusya'da öğrendiği solucan gübresi üretimiyle Burdur'un iki noktasında 'Solucan Gübresi Üretimi ve Organik Atık Tesisi' kuran Mehmet Aksoy, solucan gübresi ile ürün veriminin yüzde 70 arttığını ifade etti.
Solucan gübresini ayda 120 ton ürettiklerini dile getiren Mehmet Aksoy, "Bu işe 2008 yılında başladık. Türkiye'nin üçüncü olarak başlayan solucan gübresi üreticisiyiz. Ülkemizde bir numara olduk. Aylık üretimimiz 120 ton ve istediğimiz kalite ve ürün artışını sağladık" dedi.
Solucan gübresinin ürünlerde verimi artırdığını dile getiren Aksoy, şöyle konuştu: "Şeker pancarında yüzde 3 şeker oranını, mısır silajında yüzde 70 ürün artışı sağladı. 72 santimetrelik üzüm salkımı oluşturduk. Organik olarak çıktı. İçinde kesinlikle kanserojen madde yok, nitrat kalıntısı yok. Bu işe 21. yüzyılın işi gözüyle bakıyoruz. Herkes organik yemek ve daha sağlıklı olmak istiyor. Biz de buna elimizden geldiği kadar katkı sağlamaya çalışıyoruz."
Hedefinin Burdur'u solucan gübresinin başkenti yapmak olduğunu belirten Mehmet Aksoy, şunları söyledi: "Bunun için ortak projelerimiz var. Türkiye'de yeni bir iş olduğu için insanlara bilgi ve solucan desteği sağlayarak ortak proje oluşturuyoruz. Şu anda Burdur'da iki çiftlik açtık, üçüncü ve dördüncüsü yakında açılacak. Bu şekilde Türkiye'de solucan gübresini arayan Burdur'da bulacak."
Solucan gübresinin üretimini anlatan Mehmet Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Solucan gübresi elde etmek için hayvan gübresi ve gıda halinde bulunan atıkları kullanıyoruz. Atıkları kurutuyoruz, makineden geçirip inceltiyoruz daha sonra fermantasyona bırakıyoruz. Fermantasyon sonucu hayvan gübresi ve atıklar çürüdükten sonra solucanlara yem olarak veriyoruz. Solucan bunu yedikten sonra dışkılarını hep aynı yere bıraktığı için dışkılarını topluyoruz. Solucan gübresinin üretimi bu şekilde oluyor."
(HG-SK-HO-Y)

17.01.2013 14:56:32 TSI

Editör: Wan Haber